Volleybalsters wacht duel met Russinnen

ATLANTA, 29 JULI. De Nederlandse volleybalsters spelen morgen in de kwartfinale van het olympisch toernooi tegen Rusland. De ploeg is zeker niet kansloos, vindt bondscoach Bert Goedkoop. “Van Rusland hebben we bij het Europees kampioenschap ook gewonnen. Dat is een voordeel. Die barrière is geslecht. De Russinnen zijn bovendien kwetsbaar in de passing.”

Nederland begon het toernooi matig. De openingswedstrijd tegen China werd verloren. Daarna herstelde het team zich, maar verzuimde het van de Verenigde Staten te winnen. Tegen Japan werd de eerste overwinning behaald, gevolgd door winst op Zuid-Korea. Gisteravond was de nationale ploeg ook te sterk voor Oekraïne (3-0). Daardoor werd Nederland derde in de groep.

Tegen Oekraïne kon Jerine Fleurke weer een set meespelen. De belangrijke middenspeelster was vanaf het begin van het toernooi geblesseerd aan haar enkel. Goedkoop: “We moeten afwachten hoe de reactie is. Maar er is weer hoop.” De coach kan de 1.89 meter lange Fleurke goed gebruiken voor het blok tegen de hoog springende ploeg van Rusland. Overigens is Goedkoop zeer te spreken over het spel van de vervangster van Fleurke, Irena Machovcak.

De Nederlandse mannen weten nog niet welk land zij treffen. Er moet nog één speelronde in de groep worden gespeeld. Nederland ontmoet vanavond Zuid-Korea. Bij winst eindigt de ploeg tweede.

De kans bestaat dat Nederland tegen Brazilië moet uitkomen. De regerend olympisch kampioen begon met twee smadelijke nederlagen tegen Argentinië en Bulgarije. De Brazilianen hebben zich hersteld en wonnen met 3-0 van de Verenigde Staten. Brazilië speelt nog tegen Cuba, dat al zeker is van de eerste plaats in de poule. Als Brazilië derde wordt, treft het Nederland.

De Nederlandse ploeg herstelde zich van de nederlaag tegen Italië. Joegoslavië werd zaterdag met 3-0 (15-7, 15-6 en 15-9) verslagen. De tegenstander, aangeslagen door het overlijden van het zoontje van de aanvoerder, kreeg geen gelegenheid om in het spel te komen.