VENKEL MET ACETO BALSAMICO

Bij de delicatessenwinkel Fauchon op de Place de la Madeleine in Parijs zag ik een piepklein flesje gevuld met 150 milliliter Italiaanse azijn dat ruim 300 gulden kostte. Deze bijzondere azijn was natuurlijk de uit Modena afkomstige aceto balsamico, die twintig jaar oud bleek te zijn. Nu zijn vrij veel oude spullen helemaal niet zo lekker.

Maar bij deze azijn is dat anders. Dat komt door de fijnzinnige manier van oud worden. De aceto balsamico wordt namelijk precies op het goede tijdstip naar een steeds kleiner vat van een andere houtsoort overgeheveld. Van een groot eikenhouten fust verhuist de azijn naar kastanje-, kersen-, essen- en ten slotte moerbeibomenhout en is na een paar jaar op smaak en van de juiste, wat stroperige consistentie. Echte Italiaanse aceto balsamico wordt verkocht in flessen met een garantiezegel van het 'consorzio van aceto balsamico-makers'. Ik zag in de supermarkt ook al Spaanse nep-aceto balsamico. Zo'n klein flesje namaak kost slechts een gulden of drie. Voor tien à vijftien gulden is er echter ook echte, smakelijke bejaarde Italiaanse aceto balsamico te koop. Koop de echte.

4 venkelknollen

extra vergine olijfolie

aceto balsamico

1 eetlepel kappertjes

Kook de venkelknollen circa 8 minuten en laat ze uitlekken. Snijd ze in plakken. Giet er een scheutje olijfolie en aceto balsamico over. Garneer met kappertjes. Lekker bij dit gerecht: kalfsrollade, rauwe ham of rosbief.

    • Anne Scheepmaker