Staat wil belang in Alpinvest op korte termijn verkopen

AMSTERDAM, 29 JULI. De overheid wil op korte termijn haar minderheidsbelang in de aandelen van de participatiemaatschappij Alpinvest verkopen. Alpinvest zelf wil voorjaar 1997 naar de Amsterdamse effectenbeurs, maar de overheid wil tempo maken en houdt ook de optie open om haar aandelen eerder aan een andere partij te verkopen, zo zei een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken vanochtend. “Alle opties worden open gehouden.”

De ministeries van Economische Zaken en Financiën hebben vanochtend de Britse zakenbank NatWest Markets, een dochter van National Westminster Bank, in de arm genomen voor financieel advies over de verkoop van de overheidsaandelen.

“Ons streven is voorjaar 1997 naar de beurs te gaan, maar de overheid moet haar keuze nog bepalen”, aldus een woordvoerder van Alpinvest. Hij verwacht dat er eind dit jaar zekerheid komt over de keuze van een beursintroductie of niet.

De overheid heeft 30,3 procent van de aandelen van Alpinvest, de een na grootste participatiemaatschappij in Nederland. Participatiemaatschappijen steken geld in veelbelovende ondernemingen en treden tevens op als financier bij verzelfstandigingen door directeuren van bedrijven uit grote concerns, zoals vorige week bij pc-verkoper Escom, waarvan het Duitse moederbedrijf op de fles is gegaan.

Hoeveel geld de verkoop moet opbrengen kan de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken niet zeggen. “Het streefbedrag is nooit publiek bekend gemaakt.” Op basis van de waarde die Alpinvest dit jaar aan zijn eigen aandelen gaf, heeft het aandelenpakket van de overheid een waarde van ruim 200 miljoen gulden. Voor het lopende begrotingsjaar is de doelstelling van verkoop van staatsdeelnemingen 497 miljoen gulden. Dit bedrag is al ruimschoots gehaald door de verkoop van de resterende aandelen van de overheid in chemiebedrijf DSM, dat eerder dit jaar ongeveer 1,1 miljard gulden opleverde.

Alpinvest maakte vorig jaar 71 miljoen gulden winst. Het bedrijf, dat eind vorig jaar een vermogen had van ruim 600 miljoen gulden, heeft participaties in ongeveer 120 ondernemingen.

Het aandelenbelang van de overheid in Alpinvest is een restant van de staatsdeelneming in de Maatschappij voor Industriële Projecten (MIP), die in het begin van de jaren tachtig werd opgezet om risicokapitaal te steken in het Nederlandse bedrijfsleven. De MIP werd een mislukking en vervolgens in 1989 samengevoegd met de participatiemaatschappij van de ABN. Op dit moment is ABN Amro de grootste aandeelhouder van Alpinvest met een belang van 49 procent.