Snel oordeel overname door Blokker

De Europese Commissie verwacht voor de tweede helft augustus een uitspraak te doen over de vraag of de overname door Blokker van de Nederlandse speelgoedwinkels van het Amerikaanse concern Toys 'R' Us voldoet aan de Europese regels voor fusies en overnames.

Minister Wijers (Economische Zaken) heeft Europees commissaris Van Miert (mededinging) medio deze maand gevraagd zich over de overname uit te spreken. De Commissie heeft nog niet vastgesteld of zij bevoegd is over deze zaak te ooordelen.

Blokker is in Nederland de grootste speelgoeddetaillist met een marktaandeel van 44 procent en in totaal 340 winkels onder de namen Bart Smit en Intertoys. Inclusief Toys 'R' Us stijgt dit aandeel naar ongeveer 51 procent.

Wijers heeft Brussel eerder vraagd om een overname te toetsen aan de Europese concentratieregels. Bij de vorming van de Holland Media Groep (HMG), een mediaconglomeraat van RTL 4, Veronica, Endemol en VNU, bepaalde de Europese Commissie dat HMG de televisiezender RTL 5 moest verkopen en dat Endemol zijn belang in HMG moest verminderen.