SCREAMING TREES

Screaming Trees: Dust (Epic 483980)

Geen rockgroep overleefde het grunge-tijdperk zo waardig als de Screaming Trees. Als pioniers van de rockmuziek uit Seattle die als inspiratoren dienden voor Kurt Cobain en Nirvana, hielden ze zich lange tijd op de achtergrond terwijl de verwaterde grunge-rage de wereld overspoelde.

Het is de verdienste van producer George Drakoulias dat hij de Screaming Trees vier jaar na de voorlaatste cd Sweet Oblivion uit de underground omhoog tilde. Hun muziek had altijd een psychedelisch tintje, maar op het nieuwe album Dust wordt een voorliefde voor de 'klassieke' Amerikaanse popmuziek van groepen als The Byrds en Moby Grape niet langer begraven onder een modderig gitaargeluid. In melodieuze songs als All I Know en de met mellotron opgeluisterde ballade Traveller klinken de Screaming Trees als een groep die al het goede van de jaren zestig koppelt aan een hedendaags rockgevoel.

Zanger Mark Lanegan onderzoekt in Halo Of Ashes en Dying Days nog altijd de donkere kanten van het bestaan, maar hij doet dat in popsongs met aantrekkelijke melodieën en fraaie samenzang. Het zelfgeschreven slotnummer Gospel Plow had zelfs een traditionele folksong kunnen zijn, zoals Nirvana opvallend folky klonk op de kort voor de dood van Kurt Cobain opgenomen 'Unplugged'-cd.

    • Jan Vollaard