Sancties Kroatië mogelijk; Mostar-boycot werk 'etnische gangsters'

SARAJEVO, 29 JULI. De boycot van de onlangs gekozen gemeenteraad van Mostar door de Bosnische Kroaten is het werk van 'etnische gangsters'. Als de boycot voortduurt, zullen de Bosnische Kroaten en Kroatië de diplomatieke en economische consequenties ondervinden.

Dat hebben woordvoerders van de Europese Unie gisteren in Sarajevo gezegd. De EU heeft eerder de Bosnische Kroaten tot 4 augustus de tijd gegeven een eind aan de boycot te maken; als ze dat niet doen, zal de EU, die Mostar sinds twee jaar bestuurt, zich uit de stad terugtrekken.

Michael Steiner, de plaatsvervanger van 'vredescoördinator' Carl Bildt, herhaalde gisteren dat de EU de boycot niet over haar kant kan laten gaan. “Als we een partij toestaan de uitslag van verkiezingen niet te accepteren als die uitslag haar niet bevalt, vernietigen we de essentie van verkiezingen. Als we dat toestaan kunnen we de [Bosnische] verkiezingen van september wel vergeten.”

In Mostar werd in juni bij verkiezingen een nieuwe gemeenteraad gekozen, waarbij de belangrijkste partij van de Bosnische Kroaten, de HDZ, zestien van de 37 zetels in de wacht sleepte. Maar de HDZ boycot de raad omdat er volgens haar is gefraudeerd. De HDZ is noch door pleidooien en druk, noch door concessies - zoals de baan van burgemeester - op andere gedachten gebracht.

In werkelijkheid is de boycot volgens Steiner het werk van “een kleine groep van mafiosi” onder de Bosnische Kroaten, die vrezen bij een democratisering en hereniging van de stad hun machtsposities kwijt te raken. Steiner zei “niet verbaasd te zijn” als deze 'etnische gangsters' vroeg of laat op de lijst van oorlogsmisdadigers van het Haagse VN-tribunaal terechtkomen.

Intussen groeit - mede als gevolg van de Kroatische boycot de spanning binnen de moslim-Kroatische federatie. De afgelopen dagen zijn twee katholieke kerken van de Bosnische Kroaten en twee moskeeën van de moslims in brand gestoken.

De Kroatische president, Franjo Tudjman - de enige die naar het oordeel van de internationale gemeenschap de Bosnische Kroaten in het gareel kan dwingen als hij dat zou willen - heeft gisteren gezegd zich te zullen inspannen om een oplossing van het conflict te bereiken. Maar hij zei erbij dat de Kroaten “niet kunnen worden gedwongen tot oplossingen die vernederend zijn, of die ingaan tegen de belangen van Kroatië en het Kroatendom.” Een niet nader geïdentificeerde EU-woordvoerder zei gisteren dat economische en diplomatieke sancties kunnen worden genomen tegen de Bosnische Kroaten en tegen Kroatië als de boycot in Mostar niet wordt opgeheven.

De Bosnische premier, Hasan Muratovic, riep gisteren de Europese Unie op “niet in te binden” voor de Bosnische Kroaten die verantwoordelijk zijn voor de boycot van de raad van Mostar. Hij zei dat het in Mostar gaat om “oorlogsprofiteurs en mafiosi die westelijk Mostar beheersen”. (Reuter, AP)