Rust keert weer in Jakarta na hevige politieke rellen

JAKARTA, 29 JULI. Militairen met machinegeweren bewaakten vanmorgen de grote kruispunten in het centrum van Jakarta, terwijl het leven zijn gewone gang hernam na een weekeinde met de ernstigste onlusten die de Indonesische hoofdstad in meer dan twintig jaar heeft gekend. Daarbij kwamen twee Jakartanen om het leven en raakten tientallen gewond.

Het hoofd sociaal-politieke zaken van de Indonesische strijdkrachten, luitenant-generaal Syarwan Hamid, zei vanmorgen tegen het officiële persbureau Antara dat de veiligheidsorganen in verband met de onlusten 206 personen hebben opgepakt. Hun kan 'subversie' ten laste worden gelegd. De financiële wereld van Jakarta is geschrokken van het jongste geweld; de koers van de rupiah kelderde en de index van de effectenbeurs daalde met vier procent.

Aanleiding voor de rellen was de bloedige stormloop, zaterdagmorgen, op het landelijke hoofdkwartier van de semi-oppositionele Partai Demokrasi Indonesia (PDI), door in partijrood gestoken vechtersbazen en politiemannen. In het gebouw bivakkeerden al ruim zes weken aanhangers van mevrouw Megawati Soekarnoputri Kiemas (49), de oudste dochter van wijlen president Soekarno, die vorige maand met medewerking van regering en strijdkrachten door dissidente partijbestuurders werd gewipt als verkozen voorzitster van de PDI. Megawati en haar medestanders in het bestuur wezen de afzetting als 'onwettig' van de hand en weigerden het partijbureau over te dragen. In het gebouw bevonden zich zo'n tweehonderd Megawati-aanhangers toen - volgens ooggetuigen in militaire trucks aangevoerde - jongeren met rode hemden en hoofddoeken zaterdagochtend om kwart voor zeven de bestorming inzetten met een regen van stenen. Toen de belagers op felle weerstand stuitten van Megawati-getrouwen binnen en de eerste aanval werd afgeslagen, drong de samengetrokken politiemacht in reluitrusting naar binnen. Alle verdedigers werden door de politie naar buiten gesleept. Tientallen liepen daarbij bloedige wonden op.

De vele spandoeken met aanhankelijkheidsverklaringen aan Megawati, waarmee het partijbureau de afgelopen maanden was versierd, werden door de politie achter het gebouw verbrand. In de loop van zaterdag trokken duizenden woedende Megawati-aanhangers het centrum van Jakarta in, waar zij slaags raakten met politie en militairen en verscheidene bankgebouwen en autoshowrooms in brand staken. Een poging van zo'n tweehonderd PDI'ers om het gebouw zondag te heroveren werd afgeslagen door de politie met behulp van traangas en de wapenstok.

    • Dirk Vlasblom