Roeiers maken favorietenrol waar

ATLANTA, 29 JULI. De Nederlandse afvaardiging op de Olympische Spelen heeft het afgelopen weekeinde zes medailles aan haar verzameling toegevoegd. De Holland Acht zorgde volgens de verwachting bij het roeien voor het eerste goud. Op dit onderdeel wonnen de lichte dubbeltwee van de mannen bovendien zilver en de dubbeltwee van de vrouwen brons.

Baanwielrenster Ingrid Haringa behaalde twee medailles. Nadat ze zaterdag op de sprint een bronzen plak had veroverd, voegde ze daar gisteren een zilveren op de puntenkoers aan toe. De Nederlandse dressuurequipe werd evenals vier jaar geleden tweede achter Duitsland.

De Holland Acht startte op Lake Lanier als de grote favoriet. Dit jaar hadden de roeiers van bondscoach René Mijnders al elke wedstrijd gewonnen. “We hebben geoefend in het moeten winnen”, zei Nico Rienks, die in 1988 met Ronald Florijn al goud won in de dubbeltwee en in 1992 op dit onderdeel brons won met Henk Jan Zwolle. “We wisten dat we de besten waren.”

Het succes van de Holland Acht betekent tegelijkertijd het einde van deze gouden combinatie. Mijnders stopt als bondscoach. Niels van Steenis, Koos Maasdijk, Diederik Simon, Michiel Bartman en stuurman Jeroen Duyster gaan waarschijnlijk door, maar ook Rienks, Florijn, Niels van der Zwan en Zwolle stappen op. De boot van de roeiers zal worden verkocht. Vraagprijs: 40.000 gulden.

Dramatisch verliep zaterdagavond het hoofdnummer van de Olympische Spelen, de 100 meter sprint voor mannen. De Canadees Donovan Bailey werd de verrassende winnaar in een wereldrecordtijd van 9,84 seconde, gevolgd door Frankie Fredericks uit Namibië en Ato Boldon uit Trinidad en Tobago. Aan de triomf van Bailey gingen drie valse starts vooraf. De Engelsman Linford Christie, die vier jaar geleden nog won, sprong tweemaal te vroeg uit de startblokken en werd gediskwalificeerd.

De 100 meter vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Gail Devers, Merlene Ottey en Gwen Torrence werden respectievelijk tweede en derde. Op de marathon voor vrouwen werd de gouden medaille veroverd door de Ethiopische Fatuma Roba. Het was de eerste maal dat een Afrikaanse vrouw op dit onderdeel goud behaalde.

De Nederlandse hockeymannen plaatsten zich door een 3-1 overwinning op Zuid-Korea voor de halve finale.