Patijn en de grensoverschrijders

Vertrut Amsterdam? Sommige mensen schijnen te vinden van wel en ze geven er de burgemeester de schuld van. Zijn argumenten voor een strenger softdrugs-beleid en de actie tegen porno-ansichtkaarten hebben Schelto Patijns toch al deftige imago vergrauwd tot dat van een fatsoensrakker.

Vorig jaar wees journaliste Bernadette de Wit de burgemeester aan als de technocratische vijand van degenen die zij wuft 'grensoverschrijders' noemde. Zij was naar een van de Wasteland-parties (“de shows celebreren de grenzeloze verspilling en het zelfverlies die bij erotiek horen”) gegaan en zag in de mêlee van lak, leer en latex, van zwepen, naaldhakken en beringde geslachtsdelen het definitieve bewijs dat stadslucht vrijmaakt.“Het hele feest spot met zedelijkheidswetgeving en brandweervoorschriften, omdat mensen behoefte hebben aan ongebreideld avontuur”, schreef ze in de Groene Amsterdammer.

Maar ze maakte zich zorgen. Patijn - aan wie ze kennelijk de uitvinding der brandweervoorschriften toeschreef - was maar “een conformistisch man die niets begrijpt van de zich ontwikkelende seksuele figuraties, van het middelengebruik en de house-cultuur in de grote stad”. Hij zou proberen van Amsterdam een 'provincieplaats' te maken.

Goed, fatsoenlijk is de burgemeester wel. Hij liet zich in een interview met deze krant eens ontvallen dat hij urenlang met een propje papier in zijn zak kan rondlopen, tot hij een prullenbak ziet om het weg te gooien. Maar is dat reden om te denken dat hij in elke koerswijziging ten gunste van het fatsoen de hand heeft?

Toch werd direct de naam van Patijn verbonden met de verklaring die is voorgehouden aan deelnemers aan de homo-optocht, komende zaterdag, door de grachten. De deelnemers moesten van de organisatie een 'zedelijkheidsverklaring' ondertekenen. Geen seks, zeker niet met dieren of kinderen, op de openbare weg. Ook niet op foto's.

De eigenaar van een leer- en rubberwinkel vond het maar belachelijk en doopte het ding, opgesteld door de organiserende stichting Gay Business Amsterdam, meteen de 'Patijnverklaring'. Zo werkt dat; als je eenmaal de naam hebt, krijg je vanzelf de daden toegeschreven. Maar de verklaring is afkomstig van de organisatie zelf, al is die er dubbelhartig over.

Volgens bestuurslid S. de Haan is het papier vooral opgesteld omdat hij wilde voorkomen dat de parade volgend jaar zou worden verboden. Dan houden ze zich liever vrijwillig aan de 'tolerantiegrenzen' die de politie bij evenementen hanteert. Dus geen openlijke seks, maar “bloot met een knipoog”, aldus De Haan. Maar het moet wel een beetje spannend blijven. “Het is het bloemencorso Aalsmeer niet.”

Nee? Is een bootjesoptocht voor homo's avontuurlijker en grootsteedser dan het jaarlijkse ballroomdansen op de bloemenwagens uit Aalsmeer?

Maakt het uit of je je verkleedt als tulp in een Tanga-slip of dat je een leren tuigje aantrekt? Amsterdam Pride is een op de VVV-kalender aangekondigde uitspatting. Nu is-ie toevallig in de grote stad, maar hij is ook in Haarlem geweest, in Hilversum en Tilburg.

De burgemeester hoeft helemaal geen moeite te doen om de stad in een keurslijf te dringen. Elke denkbare uitspatting heeft al een vereniging, voor elk doorbroken taboe staat een georganiseerde reis op het programma. Deze maand staat Patijn op de voorpagina van Gay News om de deelnemers aan het Pride Weekend veel plezier te wensen.

    • Bas Blokker