Nierpatiënten uit Curaçao in Nederland

ROTTERDAM, 29 JULI. Zeventien met aluminium vergiftigde patiënten van het nierdialysecentrum Diatel in Willemstad op Curaçao worden overgebracht naar zes ziekenhuizen in Nederland.

Eén van de patiënten, die in kritieke toestand verkeert, is overgebracht naar het Amerikaanse Miami. In het dialysecentrum in Willemstad overleden vorige week negen patiënten door te hoge concentraties aluminium in het lichaam, afkomstig uit het leidingwater waarmee ze werden gespoeld. Het aluminium zou in het water terecht zijn gekomen door werkzaamheden aan het waterleidingnet in de omgeving van de kliniek.

De patiënten worden in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld met het tegengif Desferal, dat zich in het lichaam verbindt met het aluminium dat daardoor oplosbaar wordt, in het bloed komt en via dagelijkse dialyse verwijderd kan worden. De dosering van dit tegengif luistert nauw en de behandeling kan in sommige gevallen enkele maanden duren, aldus de nefroloog dr. P. Stevens, medisch directeur van het dialysecentrum Diatel in Amsterdam en betrokken bij de oprichting in 1993 van het gelijknamige centrum op Curaçao.

Het merendeel van de patiënten is vanmorgen gearriveerd en overgebracht naar ziekenhuizen in Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Maastricht en Utrecht. Aanvankelijk zouden de patiënten in Willemstad door nierspecialist Stevens worden behandeld worden, maar dat plan is dit weekeinde gewijzigd. “Er was geen vertrouwen meer in het centrum”, aldus Stevens.

De kliniek in Willemstad beschikte niet over een zuiveringsinstallatie, volgens Stevens omdat het uit zeewater gewonnen leidingwater “prachtig schoon” is. Niettemin had de kliniek onlangs een zuiveringsinstallatie besteld, die inmiddels geïnstalleerd is. Ook in het centrale ziekenhuis op Curaçao worden nierpatiënten gespoeld. Het ziekenhuis beschikt al lang over een zuiveringsinstallatie. Bij de Nier Stichting Nederland staat het zelfstandige centrum Diatel goed bekend. Een woordvoerder zegt dat men er op vertrouwt dat met het plaatsen van de zuiveringsinstallatie patiënten weer gewoon gedialyseerd kunnen worden.

De Antilliaanse minister van Volksgezondheid, Inderson, heeft een officieel onderzoek gelast naar de achtergronden van de dood van negen nierpatiënten. Hij heeft een commissie van internationale en lokale experts gevraagd binnen een week verslag uit te brengen.