Mijnstaking in Rusland breidt uit

MOSKOU, 29 JULI. De staking van mijnwerkers in het oosten van Rusland dreigt zich uit te breiden. Nog eens vijfduizend kompels willen zich aansluiten bij de 10.000 stakers die twee weken geleden hun werk hebben neergelegd, aldus het Russische Persbureau Interfax. Zij eisen uitbetaling van loon dat zij al enkele maanden niet hebben ontvangen.

De werknemers bij het bedrijf Primorskoegol hebben elk omgerekend nog bijna 4000 gulden te goed. De onderneming heeft de mijnwerkers tot op heden geen uitzicht gegeven op een spoedige betaling van de achterstand. Een aantal arbeiders heeft gedreigd zelfmoord te plegen door zichzelf in een schacht te werpen als de regering niet tegemoet komt aan hun eisen.

Vrijdag zijn tevens in het elektriciteitsberijf Primorskaja, dat van groot belang is voor de regio, meer dan honderd van de vierduizend werknemers in hongerstaking gegaan. Een woordvoerder waarschuwde voor een dreigende energiecrisis in de komende winter.

Inmiddels heeft de Wereldbank de eerste helft van een lening van 500 miljoen dollar vrijgegeven. Het krediet is bedoeld om de kolensector te herstructureren. Het geld zal onder meer gebruikt worden voor omscholing van arbeiders die hun baan verliezen.

Het project van het in Washington gevestigde instituut is erop gericht de regering in Moskou aan te moedigen subsidies aan verlieslijdende mijnen stop te zetten. Alleen mijnen die concurrerend opereren verdienen steun.

De Russische mijnbouwsector heeft zwaar te lijden van de overschakeling van centraal-geleide planeconomie naar vrije-markteconomie. Vooral in afgelegen gebieden hebben de kolenmijnen moeite de concurrentie met aardgas vol te houden, sinds de subsidies op vrachtvervoer zijn afgeschaft.

Volgens een studie van de Wereldbank kan een reorganisatie van Rosoegol, het overheidsconcern dat de kolenindustrie in handen heeft, leiden tot een verlies van meer dan 200.000 banen. (ANP)