L'EXPRESS

Eind mei maakte de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) bekend dat zij de zeven Franse trappisten de keel had afgesneden. Het zevental was twee maanden daarvoor ontvoerd uit hun klooster nabij Medea, zo'n zeventig kilometer ten zuidoosten van Algiers, vermoedelijk in een poging om van Parijs de vrijlating gevangen genomen moslim-extremisten af te dwingen.

Onder de kop 'De tweede moord op de zeven monniken' hekelt L'Express de manifeste passiviteit van de Franse inlichtingen- en opsporingsdiensten in deze terreurzaak. Ze zijn er zelfs nog niet in geslaagd de stoffelijke overschotten te traceren. Negen dagen nadat de GIA de moord wereldkundig maakte, bevestigde de Algerijnse regering weliswaar dat de lichamen van de slachtoffers waren gevonden. Maar de werkelijkheid is volgens het blad nog macaberder: achter een garage nabij Medea werden alleen de hoofden van de monniken aangetroffen.