Kroonprins doet Haringa glimmen

ATLANTA, 29 JULI. Helemaal tevreden met het zilver op de puntenkoers was ze niet. Wielrenster Ingrid Haringa miste gisteravond de olympische titel op één punt, maar de kroonprins van Oranje schreeuwde haar vlak voor de prijsuitreiking vanaf de tribune toe dat ze tevreden moest zijn. “Je hebt twee medailles, fantastisch!” Een dag eerder had de 32-jarige politie-agente al brons op de sprint gewonnen.

Haringa vond die aandacht van “hoog Oranje” prachtig. Ze excuseerde zich ervoor dat ze steeds over “Alexander” sprak. “Het lijkt wel of ik het over mijn buurjongen heb.” Zo amicaal gedroeg de prins zich ook langs de wielerbaan. Hij daalde een paar minuten voor de start van de tribune af om Haringa, zittend op haar fiets, succes te wensen. “Kom op, hè. Je hebt al een medaille, dus je kan ontspannen zijn.”

Haringa, viervoudig wereldkampioene puntenkoers, stelde de grote Nederlandse kolonie op de wielerbaan van Stone Mountain niet teleur. Ze reed een sterke race. Na afloop bekende ze dat ze tijdens de 96 ronden toch af en toe flink adem tekort was gekomen. “Ik was verrot.” Ze had eigenlijk vaker willen meesprinten. “Als je wilt winnen, moet je minstens zes keer meedoen.” Nu was ze bij vier van de twaalf sprints betrokken. Ze won er drie, waaronder de laatste en die leverde dubbele punten op.

Haringa kwam na de vierde sprint aan de leiding in het klassement, maar later zakte ze naar de vierde plaats. Voor de laatste en twaalfde sprint stond ze samen met de Australische Sharman gedeeld tweede, op vijf punten van koploopster Nathal Lancien. In een uiterste krachtsinspanning won Haringa de slotsprint. Het was alleen jammer dat Lancien vlak achter haar als tweede eindigde, want daardoor verzamelde de Française net genoeg punten om eerste te blijven in het eindklassement. Lancien eindigde met 24 punten, Haringa met 23.

Ze neemt twee prijzen mee naar huis. “Ik mag dus niet zeuren. Als iemand voor de Spelen had gevraagd wat ik van zilver en brons vond, had ik gezegd: je bent gek.” Haar grote concurrentes hadden niet zoals Haringa ook nog aan een ander onderdeel in Atlanta meegedaan. “Je weet nooit of dat wat heeft uitgemaakt. Ik had ook niet aan de sprint kunnen meedoen, maar als ik dan vierde in de puntenkoers was geworden, dan had ik helemaal niets gehad.”

De laatste twee dagen van het baanwielrennen in Atlanta werden verstoord door regen. Zowel zaterdag (sprint) als gisteren moest Haringa uren wachten voordat ze de piste op kon. Het irriteerde haar. “Maar dan ben ik op mijn best.” Ze verdreef de tijd in haar cabine op het middenterrein met “wat slap ouwehoeren. Want dat kan ik goed.”

Toen de puntenkoers eindelijk van start ging, deed zich een flink aantal valpartijen voor. Haringa schreef dat na afloop toe aan de spanning die door het lange wachten alleen maar groter was geworden. De Italiaanse Cristofoli ging onderuit en werd op een brancard weggedragen. Zelf had Haringa een paar keer net kunnen voorkomen dat ze ook tegen de baan kletterde. Ze staat bekend om haar uitstekende stuurtechniek en bovendien is ze niet bang. “Ik denk altijd: als we gaan, dan gaan we”, zei Haringa.

Ze bleef overeind en mocht daarom trots zijn op het zilver. Dat vond de kroonprins ook.

    • Hans Klippus