Kabelbaan in Beekse Bergen 2 uur vast

HILVARENBEEK, 29 JULI. In het recreatieoord Beekse Bergen in het Brabantse Hilvarenbeek heeft de kabelbaan gistermiddag bijna twee en een half uur vastgezeten. De attractie is tegen de avond met een hulpmotor weer op gang gebracht. Ongeveer driehonderd inzittenden konden de kabelbaan toen verlaten. De brandweer en het personeel van de Beekse Bergen hadden daarvóór 150 mensen uit lager hangende stoeltjes gered.

Volgens directeur J. de Punder van de Beekse Bergen was er sprake van een technisch mankement in het hoofdstation van de kabelbaan. “Geen moment zijn onze gasten in gevaar geweest. Er was geen sprake van paniek.”

De kabelbaan voert deels over water. De passagiers hingen daar tenminste achttien meter boven. De regionale brandweer stuurde tien hoogwerkers om de inzittenden boven land te bevrijden. Beekse Bergen trakteerde de gedupeerden na afloop op hapjes en drankjes. Veel mensen zeiden dat ze het koud hadden gehad.

Het duurde even voordat de hulpmotor in werking gesteld kon worden, omdat de hoogwerkers eerst het terrein moesten verlaten. “Er komt natuurlijk altijd veel volk kijken bij dit soort dingen”, zegt De Punder. De reddingswerkers hebben daar echter “niet erg veel” last van gehad.

Twee keer eerder ontstonden er problemen met de kabelbaan op Beekse Bergen. In 1982 zaten 450 mensen ruim acht uur vast, nadat een werkboot met de mast tegen een kabel was gevaren.

Inzittenden werden toen onder meer met boten bevrijd. In 1970, kort na de opening van het recreatiepark, kwam de baan ook vast te zitten. Een aantal mensen sprong toen uit paniek in het water.

Vandaag is de kabelbaan gesloten voor contrôle. “Al heeft er maar een kwartje tussen de baan gezeten, dan doen wij een uitgebreide inspectie”, zegt directeur J. de Punder.