Israel wil snelwegen op Jordaanoever

TEL AVIV, 29 JULI. Israel heeft besloten twee nieuwe snelwegen op de bezette Westelijke Jordaanoever aan te leggen. Dat heeft Ariel Sharon, de minister van Nationale Infrastructuur, vanmorgen via zijn woordvoerder bekendgemaakt. Een vierbaanssnelweg ter lengte van tien kilometer, die over twee jaar klaar zou moeten zijn, gaat het vliegveld Atarot met Noord-Jeruzalem verbinden.

De andere snelweg loopt dwars in de oost-west richting door de Westelijke Jordaanoever en zal een reeks nederzettingen met elkaar gaan verbinden.

Gisteren heeft Avigdor Lieberman, directeur-generaal van het bureau van de eerste minister, duidelijk laten uitkomen dat de nederzettingenpolitiek, in het bijzonder op de Westelijke Jordaanoever, wordt hervat. De beperkingen die de vorige regering van Shimon Peres de bouw in bezet gebied had opgelegd, zullen worden opgeheven.

“Er komt een einde aan de discriminatie van de kolonisten in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaan-oever)”, aldus Lieberman. Met deze leuze zal worden overgegaan tot snelle “verdikking” van bestaande nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De raad van joodse kolonisten mikt de komende vier jaar op een verdubbeling van het aantal joodse bewoners in bezet gebied tot 300.000.

De regering van premier Netanyahu staat eveneens onder zware druk van de kolonisten in te stemmen met de bouw van acht nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.