Golfer McNulty wint Dutch Open

HILVERSUM, 29 JULI. Mark McNulty uit Zimbabwe heeft dit weekeinde de 72ste editie van het Dutch Open golftoernooi gewonnen. Titelverdediger Scott Hoch uit de Verenigde Staten miste op de laatste hole voor het clubhuis een putt van twee meter, waardoor een play-off uitbleef. McNulty verdiende een hoofdprijs van 265.000 gulden.

Rolf Muntz werd na een ronde van 71 slagen (par) op de slotdag de beste Nederlander op de Hilversumsche. Hij eindigde op de 37ste plaats. Amateur Maarten Lafeber maakte zaterdag een prachtige ronde van 65 slagen, zes onder par. “Daar droom je alleen maar van”, zei Lafeber. “Helaas ging het op de vierde dag minder. Bij het inslaan ging het nog lekker, maar daarna merkte ik dat ik moeite had om me te concentreren. Het putten was heel onzeker.”

Omringd door honderden mensen liet de 21-jarige speler uit Eindhoven gisteren een laatste ronde van 77, zes boven par, noteren. Hij eindigde met een totaal van min twee op de 44ste plaats, een slag achter Muntz.

Professional Joost Steenkamer werd 67ste en laatste met 290 slagen. Zijn goede rondes van donderdag en vrijdag (69) werden ontsierd door matige rondes (76) in het weekeinde.

Voor de 42-jarige Mark McNulty was het de veertiende toernooizege op de Europese Tour sinds hij in 1977 professional werd. Tweemaal werd zijn loopbaan onderbroken door een operatie. In 1982 aan zijn rechterknie en tien jaar later aan zijn neus, nadat een voorhoofdsholteontsteking hem lange tijd had gehinderd. “Over de beide operaties wil ik niet meer praten. Dat is verleden tijd. Sommigen kunnen na zo'n infectie aan de knie niet eens meer lopen. Ik golf nog. Wel heb ik mijn techniek moeten veranderen om mijn rechterknie en ook mijn rug te ontlasten.”

Rolf Muntz had in Hilversum graag zijn eerste toernooi op de tour willen winnen, maar kwam niet in de buurt van een topklassering. Met 281 slagen, drie onder par, speelde hij een zeer evenwichtig toernooi. Hij handhaafde zich bij de top-vijftig in het algemeen klassement van Europa. “Ik heb constant gespeeld. Dat is belangrijk als ik een week vrij heb gehad. Natuurlijk had ik graag willen pieken, maar je moet ook vooruit kijken. Dit evenement is voor mij één van de vele toernooien. Ik speel er meer dan dertig. Voor mij telt het gemiddelde van het hele seizoen en niet één evenement.”