Fotofinish: Devers goud, Ottey zilver

ROTTERDAM, 29 JULI. Het was opnieuw een nederlaag met minimaal verschil, maar Merlene Ottey berustte in haar tweede plaats op de 100 meter. “Op mijn leeftijd ben je het stadium van wanhoop na een nederlaag snel voorbij. Ik sport alleen nog om er plezier aan te beleven”, zei de 36-jarige sprintster uit Jamaica.

Ottey verloor zaterdag de finale op het koninginnennummer van het olympisch atletiektoernooi. Opnieuw was Gail Devers, de titelverdedigster uit de Verenigde Staten, te snel voor de veterane. Beiden finishten in een tijd van 10,94, tweehonderdste sneller dan Devers' landgenote Gwen Torrence die als derde eindigde.

Na uitvoerige bestudering van de fotofinish wees de jury Devers aan als winnares. Na afloop diende de Jamaicaanse atletiekfederatie een protest in tegen de beslissing. “Devers was eerder met haar hoofd over de lijn, maar de borst is doorslaggevend”, meende Ottey. Gisteren wees de jury het protest af waardoor Ottey in haar laatste olympische toernooi voor het eerst een zilveren medaille behaalde.

De close finish was een herhaling van drie jaar geleden toen Devers en Ottey bij de wereldkampioenschappen in Stuttgart gelijktijdig over de streep gingen. Ook toen wees de jury Devers aan als winnares.

De 26-jarige Fatuma Roba uit Ethiopië won gisteren als eerste Afrikaanse vrouw de olympische marathon. Ze legde de 42 kilometer en 195 meter af in 2 uur, 26 minuten en 4 seconden. Roba ging meer dan de helft van de afstand alleen aan de leiding. “Deze zege is niet alleen speciaal voor mij, maar ook voor alle Afrikaanse vrouwen”, zei Roba naderhand. “De Ethiopische vrouwen zijn in opkomst in de marathon. Dit was de doorbraak. We zijn klaar voor de rest van de wereld.” Anne van Schuppen kwam als 41ste over de streep. Ze liet 23 deelneemsters achter zich. De Nederlandse finishte in een tijd van 2 uur, 40 minuten en 46 seconden.

In de zevenkamp won Gada Shouaa. De Syrische, vorig jaar wereldkampioene in Göteborg, won gisteren met een puntentotaal van 6780. Titelverdedigster en wereldrecordhoudster Jackie Joyner-Kersee moest zaterdag met een dijbeenblessure afhaken na de 100 meter.

Shouaa is christen en behoort daarmee tot een minderheid in haar vaderland. Voor moslimvrouwen is het bedrijven van sport nagenoeg uitgesloten. “De mensen in Syrië houden van sport, van competitie. Ik ben er populair. Na mijn overwinning op de WK ben ik als een soort koningin ontvangen. Ik hoop dat mijn zege betekent dat meer sporters in Arabische landen de top bereiken”, zei Shouaa.

Op de 5.000 meter ging de olympische titel naar Wang Junxia, een voormalige pupil van de omstreden trainer Ma Junren. De Chinese won gisteren na een indrukwekkende solo die ze twee ronden voor het einde inzette. Met de demarrage rekende Junxia af met haar belangrijkste concurrente, Konga uit Kenia.

Bij de mannen won Kenny Harrison het hinkstapspringen. De Amerikaan kwam zaterdag tot een afstand van 18,09 meter. Wereldkampioen en wereldrecordhouder Jonathan Edwards uit Groot-Brittannië bleef 21 centimeter achter.

Het vierde atletiekgoud voor de Verenigde Staten kwam op naam van hoogspringer Charles Austin. Hij sprong 2,39 meter. Opvallend was de uitschakeling van titelverdediger Javier Sotomayor. De Cubaan strandde bij 2,32 meter.

Bij het verspringen drong Carl Lewis op de valreep door tot de finale. Pas in zijn laatste poging voldeed de achtvoudig olympisch kampioen met een sprong van 8,29 meter aan de kwalificatie-eis (8,04). Na de geslaagde sprong van de 35-jarige Amerikaan ging een golf van opluchting door het met 80.000 toeschouwers gevulde stadion.

Wereldrecordhouder Burt Reynolds moest gisteren met een blessure aan het dijbeen afhaken in de halve finales van 400 meter. Bij het uitgaan van de eerste bocht kwam de Amerikaan ten val.

Stella Jongmans werd uitgeschakeld in de halve finale van de 800 meter uitgeschakeld. De Nederlandse stapte na één ronde uit de baan en voerde na afloop een blessure aan de achillespees aan als excuus. “Ik heb nog getwijfeld of ik zou starten. Hier heb ik me dan het leplazarus voor getraind.” Ook Letitia Vriesde wist niet door te dringen tot de finale. De Surinaamse eindigde in haar halve eindstrijd op de vijfde plaats.

Discuswerpsters Corrie de Bruin en Jacqueline Goormachtigh kwamen gisteren niet verder dan de kwalificatieronde. De Bruin liet twee ongeldige worpen noteren. In haar derde en laatste poging kwam ze niet verder dan 55,48 meter. Goormachtigh kon evenmin imponeren. De Rotterdamse haalde een afstand van 58,74 meter.