China houdt 'allerlaatste kernproef'

PEKING, 29 JULI. China heeft vandaag in het testgebied Lop Nor ondergronds een kernbom tot ontploffing gebracht. De kracht van de kernexplosie wordt geschat op 1 tot 5 kiloton TNT. Volgens de regering in Peking was het de allerlaatste kernproef die het land uitvoert.

Het nieuws werd bekend enkele uren voordat in Genève de onderhandelingen de Verenigde Naties over een alomvattend verbod op kernproeven (CTBT) werden hervat. In het buitenland is verontwaardigd gereageerd op de kernproef. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een persbericht dat ook de Nederlandse regering de proef “diep betreurt”.

De vorige Chinese kernproef had plaats op 8 juni. De Chinese regering heeft in een perscommuniqué, dat het staatspersbureau Nieuw China verspreidde, verzekerd het bestaande moratorium op kernproeven vanaf morgen te respecteren. Het land is daarmee de laatste kernmacht die het vrijwillige moratorium accepteert, na Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk. De regering had als einddatum voor de kernproeven aanvankelijk 1 september vastgesteld.

De regering in Peking sprak de hoop uit dat de onderhandelingen uiteindelijk zullen leiden tot een totaal verbod op kernwapens en de vernietiging van het bestaande kernwapenarsenaal. De regering deed een oproep aan landen die in het buitenland over kernwapens beschikken deze binnen de eigen landsgrenzen op te slaan.

Afgevaardigden van 61 landen voeren vanaf vandaag op de Ontwapeningsconferentie van de VN in Genève besprekingen over het compromisvoorstel van de Nederlander Jaap Ramaker voor een alomvattend verbod op kernproeven. Het is de bedoeling dat het voorstel na de conferentie, die eindigt op 13 september, voor ondertekening wordt gezonden naar de Algemene Vergadering van de VN. (AFP)