Buurlanden Burundi keuren staatsgreep af

BUJUMBURA, 29 JULI. Na de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) hebben nu ook Burundi's buurlanden Tanzania en Oeganda de coup in Burundi afgekeurd. De veroordeling kwam dit weekeinde na overleg van de presidenten van beide landen, Benjamin Mkapa en Yoweri Museveni, in de Oegandese hoofdstad Kampala.

Ook de voormalige Tanzaniaanse president Julius Nyerere, die namens de OAE bemiddelt in het Burundische conflict, was aanwezig bij de gesprekken. Tussen Nyerere, Mkapa en Museveni bestaat er overigens geen overeenstemming over het noodzakelijke antwoord op de staatsgreep. Nyerere en Mkapa zijn voorstander van harde sancties, de Oegandese president, een goede vriend van Byoya, is daar op tegen.

Pierre Buyoya was de aanstichter van de mislukte staatsgreep in 1993 waarbij de eerste democratisch gekozen president, de Hutu Melchior Ndadaye, werd vermoord. Dat staat in een geheim rapport van de Verenigde Naties waarvan de inhoud is uitgelekt naar de Belgische krant De Morgen. De inhoud van het rapport zou een dezer dagen openbaar worden gemaakt. De radicale Tutsi-leider Jean Baptist Bagaza zei zaterdag in de Burundische hoofdstad, Bujumbura, dat de naderende publicatie aanleiding voor Buyoya was om zijn staatsgreep donderdag te plegen. Als Buyoya's betrokkenheid bij deze coup wordt aangetoond, ondermijnt dit zijn positie. Voor het Westen zou het moeilijk worden hem te steunen omdat de coup in 1993 tot bloedbaden leidde waarbij vijftigduizend tot honderdduizend burgers (zowel Hutu's als Tutsi's) de dood vonden. “Buyoya was van de plannen voor de coup in 1993 op de hoogte. Daar ben ik zeker van”, zegt een hoge en goed ingelichte diplomatieke waarnemer.