Beurs wacht op cijfers bedrijven en data uit VS

AMSTERDAM, 29 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen vriendelijk gestemd. Bij lage omzetten noteerde het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen omstreeks het middaguur een winst van 3,88 punten op 525,08 punten

AMSTERDAM Ondanks deze kleine winst overheerste op de beursvloer vanmorgen de onzekerheid. “Het is nu wel een beetje beter”, aldus een commissionair. “Amsterdam gaat net als de andere Europese beurzen iets omhoog, maar één slecht bericht en de hele markt zakt weer weg. De AEX gaat wel erg gemakkelijk omlaag, zo blijkt steeds.”

Handelaren zijn in afwachting van een stroom van cijfers die vanaf morgen in de Verenigde Staten naar buiten zal worden gebracht en de halfjaarcijfers van enkele grote Nederlandse ondernemingen later deze week. Morgen verschijnen in de VS cijfers voor de werknemerskosten over het tweede kwartaal van dit jaar en het consumentenvertrouwen over de maand juni. Daarnaast verschijnt het cijfer voor het bruto nationaal produkt in het tweede kwartaal. Vrijdag komen als klap op de vuurpijl de non-farm payrolls, een cijfer over de loonontwikkeling dat een nieuwe indicatie zal geven over de ontwikkeling van de inflatie.

De hoofdfondsen waren op de Amsterdamse beurs over het algemeen hoger, maar konden niet overtuigen. Nedlloyd was koploper met een winst van 70 cent op 35,60 gulden. De chemie staat in de belangstelling. DSM en Koninklijke Olie komen respectievelijk woensdag en donderdag met de halfjaarcijfers. Analisten verwachten dat DSM lagere cijfers zal laten zien, maar dat er desondanks een goed jaar uit de bus zal komen. De verwachting is dat het resultaat in het tweede kwartaal omlaag gaat met ongeveer 36 procent. Het aandeel DSM won vanmorgen 1,90 gulden op 153,10. Akzo Nobel won 2,30 gulden op 185,70 en Koninklijke Olie steeg met 1,10 gulden naar 245,30 gulden. KNP BT, dat woensdag cijfers presenteert over het eerste halfjaar zag de koers stijgen met 40 cent naar 36,90 gulden.

Opvallend was het herstel bij chipmachinefabrikant ASM Lithography uit Veldhoven. De koers klom vanmorgen met 3,10 gulden naar 61 gulden. Het aandeel behoorde daarmee tot de sterkste stijgers. Vorige week had ASML een forse klap geïncasseerd. Uitstekende resulaten voor het eerste halfjaar gingen gepaard met onzekere vooruitzichten voor 1997.

Ook Baan, dat evenals ASML vorige week fors heeft verloren, boekte vanmorgen herstel. Het aandeel noteerde een stijging van 2,40 gulden op 49,40 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de dollar de week vrijwel onveranderd begonnen. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6644 een fractie boven de slotkoers van 1,6635 gulden afgelopen vrijdag.

De notering van het pond sterling ging omhoog van 2,5855 gulden tot 2,5890 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen lager gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 157,36 punten (0,75 procent) tot 20.967,54 punten. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van ongeveer 250 miljoen aandelen.