Atlanta kampt met toenemend aantal valse bommeldingen

ATLANTA, 29 JULI. Sinds de bomaanslag in het centrum van Atlanta, die in de nacht van vrijdag op zaterdag het leven kostte aan een 44-jarige vrouw uit Albany (Georgia), is het aantal valse bommeldingen in de stad aanzienlijk opgelopen. De veiligheidsmaatregelen zijn sinds de aanslag in Centennial Centennial Olympic Park aangescherpt. Zo vertoeven tassen en rugzakken iets langer in de röntgen-machines dan gebruikelijk.

Gisteren zetten soldaten en verslaggevers het na een bommelding, die achteraf vals bleek te zijn, op een lopen. Ook bij het internationale perscentrum in het centrum van de stad werden gisteravond opnieuw straten afgezet als gevolg van een bommelding.

De plaats waar vrijdagnacht een staafbom ontplofte, is inmiddels verworden tot een toeristische trekpleister van formaat. De toeschouwers hebben weliswaar nog geen directe toegang tot Centennial Park, maar in een van de straten die eraan grenst dromden gisteren honderden toeschouwers samen, om een glimp op te vangen van de geluids- en lichttoren waar de bom was aangebracht. Het restaurant van het perscentrum is de plek van waaruit de beste foto's en tv-opnamen kunnen worden gemaakt.

Zaterdag, aan het begin van de avond, spoot de brandweer het bloed weg dat vrijdagnacht kort na de bomaanslag had gevloeid. Vannacht was de politie nog druk bezig met het verzamelen van brokstukken en bewijsmateriaal die naar de dader moeten leiden. Morgenochtend wordt het attractiepark heropend.

In de straten van Atlanta is het aantal militairen en politiemensen opgevoerd. Elke parkeergarage of openbaar gebouw wordt strenger bwaakt dan voor de aanslag. De soldaten die de wacht houden bij de paerkeergarages, bedienen zich van stokken met spiegels eraan, waarmee zij de onderkant van auto's onderzoeken. Dat gebeurt ook buiten Atlanta, bijvoorbeeld bij het roeien in Gainesville, een stadje op een uur rijden van Atlanta, in het westen van Georgia.

De auto van Anton Geesink, lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) werd ongeveer een kilometer van de olympische roeibaan, aan een grondig onderzoek onderworpen. Soldaten controleerden met spiegels de onderkant van de auto op de aanwezigheid van explosieven.

Jeroen Duyster, gisterochtend in de bus op weg naar de roeibaan van Lake Lanier, vertelt dat de bewakers van het roeikamp geen enkele keer zijn tas ondersteboven hebben gekeerd. Terwijl daar toch een elektronisch apparaat in zit, dat fungeert als chronometer en versterker en het aantal slagen per minuut meet. Voordat Duyster vanochtend het terrein betrad, haalde hij het apparaat vrijwillig tevoorschijn.