Arrestaties na expositie onechte Van Goghs

SAINT MALO, 29 JULI. De Franse politie heeft dit weekeinde in Saint Malo twee organisatoren van een Van Gogh-expositie gearresteerd. De vijftien doeken die zij tentoonstelden waren niet van de hand van Van Gogh. De bezoekers moesten 35 francs (ongeveer tien gulden) entree betalen.

De expositie trok duizenden belangstellenden. Volgens de politie ging het grotendeels om werk van Negentiende-eeuwse zondagsschilders. De politie was op de tentoonstelling attent gemaakt door omwonenden van de expositieruimte, in het p-laatselijk stadhuis. Zij waren achterdochtig geworden door het feit dat de 'Van Goghs' achteloos uit een vrachtwagen werden geladen, waarbij de vrachtrijders hun wagen af en toe onbeheerd en open achterlieten. Sommige doeken van Van Gogh zijn de afgelopen jaren op internationale veilingen voor vele miljoenen van de hand gegaan. De organisatoren van de tentoonstelling blijven overigens zeggen dat de doeken echt van Van Gogh zijn. Overigens toonde ook het prestigieuze Musée d'Orsay in Parijs vorig jaar een zestal tekeningen van Van Gogh, kort tevoren 'ontdekt' in een antiekwinkel in Arles, waarvan later bleek dat ze vasl waren. (AP)