Vriesekoop verliest vooral van zichzelf

ATLANTA, 27 JULI. Bettine Vriesekoop is gisteren uitgeschakeld in het olympische tafeltennistoernooi. Ze verloor de eerste game tegen de Roemeense Badescu, waardoor ze kansloos was voor de tweede ronde. Vriesekoop werd acht jaar geleden tijdens de Spelen zevende, vier jaar geleden haalde ze de laatste zestien.

De 35-jarige Vriesekoop had alle grote kampioenschappen kunnen winnen als ze een middel had gevonden tegen de spanning. Dat medicijn vond ze nooit. Ook niet gisteren. Ze verloor in de beslissende partij zoals zo vaak van zichzelf. Badescu kreeg de eer, 14-21 18-21.

“Al vijftien jaar vecht ik tegen de stress”, zei ze met gebroken stem. “Ik win het nooit. Altijd slaan de stoppen door.” Voor de partij tegen Badescu, die ze met 2-0 moest winnen voor een plaats bij de laatste zestien, had ze alles gedaan wat God verboden heeft. “Met mensen praten, geen goede warming up. Het interesseerde me geen bal meer.” Met die instelling leek het even de goede kant op te gaan. Het werd 6-3 in de eerste game. “Ik begon er weer in te geloven en prompt nam de spanning bezit van mijn lichaam.”

Ze verloor negen punten op rij, 6-12. Weer ontspande ze achter de tafel. Alles was verloren. En weer deden de handen wat de geest ingaf. Het werd 13-13 en alles leek nog mogelijk. “Het was het oude liedje. Ik wilde te graag.” Stress. Het werd 14-21. Een olympische droom was voorbij. (ANP)