Volleybalsters naar kwartfinales na zege

ROTTERDAM, 27 JULI. De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren in groep A van het olympisch toernooi Zuid-Korea met 3-1 verslagen. De ploeg van bondscoach Bert Goedkoop won met 15-11, 15-12, 7-15 en 15-8. Het betekende de tweede opeenvolgende overwinning voor de Europees kampioen, die het toernooi begon met nederlagen tegen China en Amerika.

Omdat de Verenigde Staten later op de dag met 3-0 van Japan won, zijn de Nederlandse volleybalsters zeker van een plaats in de kwartfinales. Morgen staat in Athens het laatste groepsduel van Oranje op het programma. Tegenstander is de Oekraïne, de ploeg waarvan twee maanden geleden in het olympisch kwalificatietoernooi werd verloren. Bij winst eindigt Nederland zo goed als zeker als derde in groep A, waarna de nummer twee van groep B de tegenstander is. Vermoedelijk is dat Cuba, mogelijk Rusland.

Tegen Zuid-Korea liet het nationale team opnieuw een goede indruk achter. Net als in het duel van woensdag tegen Japan (3-0) begon de ploeg sterk en vooral agressief. En opnieuw was Henriëtte Weersing de uitblinkster aan Nederlandse zijde. De dertigjarige routinier was goed voor liefst negentien punten en haalde 35 keer de opslag terug.

Korea begon gisteren matig, maar verweerde zich gaandeweg de wedstrijd steeds beter. Vooral in verdedigend opzicht bood de Aziatische ploeg uitstekend partij. Het sterke defensieve verweer leidde tot lange slagenwisselingen. Nederland toonde zich de slagvaardigste in de adembenemende rally's, met name door toedoen van Weersing.