Vliegtuigkaping in Miami beëindigd

WASHINGTON, 27 JULI. Een uit Libanon afkomstige man heeft gisteren een DC-10 van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gekaapt door te dreigen met wat later een nepbom bleek te zijn. De man dwong de piloot van het toestel, dat van Madrid op weg was naar de Cubaanse hoofdstad Havana, naar Miami in de Verenigde Staten te vliegen. Daar gaf hij zich over aan de Amerikaanse autoriteiten.

Vlucht 6621 was omstreeks het middaguur vertrokken uit Madrid en had 218 passagiers aan boord en 14 bemanningsleden. De kaper trok zich tijdens de vlucht terug op de wc, waar hij een kapotte cassetterecorder en een elektrisch scheerapparaat aan elkaar verbond en verpakte in zilverfolie. Enkele draadjes liet hij er nog uitsteken.

Tegen een stewardess zei hij dat hij een bom had en dat de DC-10 moest doorvliegen naar Miami. Later liep hij met zijn 'bom' door naar de cockpit, waar hij zijn eis herhaalde en dreigde het toestel op te blazen door twee losse draadjes met elkaar te verbinden. Ook zwaaide hij dreigend met een briefopener.

De gezagvoerder kreeg toestemming van de Amerikaanse luchtvaartdienst om te landen op de luchthaven van Miami. Minder dan een half uur na de landing gaf de 27-jarige man zich over aan agenten van de FBI, die aan boord waren gekomen en hadden vastgesteld dat de vermeende bom bedrog was. Op vliegtuigkaping staat in de Verenigde Staten minimaal twintig jaar gevangenisstraf, maximaal levenslang. Maandag zal de man aan een rechter worden voorgeleid.

Alle passagiers konden het vliegtuig in Miami ongedeerd verlaten. Als getuigen van de kaping werden ze door de FBI verhoord. Laat in de avond, nadat het vliegtuig en ook alle bagage grondig waren doorzocht, konden ze alsnog vertrekken naar Cuba.

Volgens de Spaanse autoriteiten is de kaper afkomstig uit een vluchtelingenkamp in Zuid-Libanon. Via Zürich zou hij naar Madrid zijn gevlogen, vanwaar hij het vliegtuig naar Cuba had genomen. Van zijn motief is nog weinig bekend. “Hij wilde gewoon niet naar Havana gaan”, zei een woordvoerder van de FBI. “Hij wilde naar de Verenigde Staten”. De man zou Saad Mohamed Ibrahim heten.

Cuba vierde gisteren een nationale feestdag, ter herdenking van het begin van de communistische revolutie in 1953. Er zijn geen aanwijzingen dat de kaping bedoeld was om die feestdag te verstoren.