Vijftig procent kans op een roeimedaille

ROTTERDAM, 27 JULI. De Holland Acht, het vlaggeschip van het Nederlandse roeien, hoopt morgen om 18.06 Nederlandse tijd een gouden medaille in het bezit te hebben. De roeiploeg is per sport gemeten met 38 roeiers de grootste afvaardiging in de Nederlandse olympische equipe. Maar liefst zes van de negen boten hebben de finale bereikt.

In elke finale varen zes boten, zodat in theorie de kans op een medaille vijftig procent is. Uitgeschakeld werden eerder deze week de twee zonder bij de mannen en vrouwen en, gisteren, de jonge mannen dubbelvier.

Vandaag is Nederland in de zeven finales alleen vertegenwoordigd bij de vrouwen dubbeltwee (17.00 uur, met Irene Eijs en Eeke van Nes). Canada is de belangrijkste concurrent voor goud. De andere zes boten varen morgen: tussen 16.00 en 18.00 uur roeit Nederland in vijf van de zeven finales. De lichte dubbeltwee met de fanaten Pepijn Aardewijn en Maarten van der Linden bijten de spits af, gevolgd door de lichte vrouwen dubbeltwee met Ellen Meliesie en de ervaren Laurien Vermulst, die al vier keer zilver haalde op een WK. Beiden ploegen plaatsten zich gisteren. De vrouwen dubbelvier strijdt om een medaille met Canada en Duitsland. De vrouwenacht haperde in de voorwedstrijden, maar moet op brons uit kunen komen.

De Holland Acht - grote favoriet voor goud - vaart zijn finale om 12.00 uur lokale tijd, 18.00 Nederlandse tijd, als sluitstuk van het roeitoernooi op Lake Lanier. Behalve met de Amerikaanse en de Duitse Acht, die in de beslissende finale altijd net wat harder gaan dan in de rest van het seizoen, moet de Holland Acht oppassen voor zelfoverschatting. De ploeg heeft dit jaar, bij regatta's in Duitsland, Nederland en Zwitserland, alle concurrenten ruim verslagen. Maar Nico Rienks en Ronald Florijn, die als slagenpaar het tempo aangeven, weten wat het is om een olympische finale te winnen. Zij gaven in 1988 in Seoul het Nederlandse roeien een nieuwe impuls met een verrassende overwinning in de dubbeltwee.

Andere kanshebbers zijn de Amerikanen (wereldkampioen in 1994), de Duitsers (wereldkampioen in 1993 en 1995) en de Canadezen, winnaars van het goud in Barcelona. Het zestal wordt gecompleteerd door Rusland en Australië.