Verzekeraars in Duitsland ruilen belang

MÜNCHEN, 27 JULI. De Duitse verzekeringsgiganten Allianz en Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft, verbonden door wederzijdse deelnemingen van 25 procent, hebben gisteren een belangenruil ter waarde van miljarden aangekondigd.

Allianz vervult daarmee voorwaarden die de Europese en de Duitse kartelautoriteiten in 1994 stelden aan goedkeuring van een reeks acquisities. Allianz, de grootste verzekeraar in Europa, kocht twee jaar geleden de Duitse groep Vereinte en meerderheidsbelangen in het Zwitserse Elvia en het Italiaanse Lloyd Adriatico. De vorige eigenaar, Schweizer Rückversicherungs-Gesellschaft, ontving daarvoor omgerekend 7 miljard gulden. De kartelautoriteiten wilden alleen akkoord gaan als Allianz uiterlijk in april 1997 een zodanig pakket belangen zou afstoten dat er voldoende concurrentie zou blijven, vooral op het gebied van ziektekostenverzekeringen.

Allianz doet nu aan Münchener Rück het meerderheidsbelang van 51 procent over in DKV Deutsche Krankenversicherung, waardoor Münchener volledig eigenaar wordt. DKV is de grootste ziektekostenverzekeraar in Europa. Allianz behoudt de tot de Vereinte-groep behorende Vereinte Krankenversicherung, de op één na grootste ziektekostenverzekeraar in Duitsland. De deelneming daarin wordt vergroot door de overdracht van het belang van 25 procent van Münchener Rück.

Münchener Rück, de grootste herverzekeraar ter wereld, staat in ruil voor de 51 procent in DKV ook het belang van 50,3 procent af in Hermes, dat zich vooral bezighoudt met exportkredietverzekering. De deelneming van Allianz in Hermes komt daardoor op 75,3 procent.

De kartelautoriteiten hadden eigenlijk verlangd dat Allianz zich zou ontdoen van Vereinte. Hoewel dat dus niet gebeurt, vallen geen problemen te verwachten. Allianz en Münchener Rück lieten vrijdag weten van de autoriteiten te verstaan te hebben gekregen dat de beoogde belangenruil genade zal vinden. (ANP)