Succesvol auteur verlaat CBS

WASHINGTON, 27 JULI. Joe Klein, de Amerikaanse journalist die eerder deze maand erkende de anonieme auteur te zijn van de politieke sleutelroman Primary Colors, heeft zijn positie als commentator voor de televisiemaatschappij CBS moeten opgeven. Klein had in februari voor de camera van CBS ontkend de auteur van het succesvolle boek te zijn.

Het weekblad Newsweek, waaraan Klein verbonden is als columnist, heeft hem gevraagd zijn vakantie met een paar weken te verlengen om zich te bezinnen op de controverse waarvan hij het middelpunt is geworden. Klein had de hoofdredacteur van Newsweek al in een vroeg stadium in vertrouwen genomen, maar andere collega's niet. Het blad publiceerde dit voorjaar een stukje waarin gespeculeerd werd over de mogelijke auteurs van het boek, zonder dat Kleins naam genoemd werd. Veel journalisten zien Kleins herhaaldelijke en stellige ontkenningen als leugens die Kleins journalistieke geloofwaardigheid ondermijnd hebben, en het aanzien van de journalistiek. Aanvankelijk nam Klein alle kritiek laconiek op, maar begin deze week verscheen hij met een brok in zijn keel en tranen in zijn ogen voor een bijeenkomst van Newsweek-redacteuren om te laten weten dat het hem erg speet. Door alle ophef van de afgelopen tien dagen is Primary Colors weer verschenen op de bestseller-lijstjes.