Society Shop wordt mogelijk zelfstandig

AMSTERDAM, 27 JULI. The Society Shop komt mogelijk op eigen benen te staan. Directeur J. Bik (40) onderhandelt momenteel over een zelfstandig voortbestaan, los van moederonderneming Goudsmit maar ook los van grotere branchegenoten. Goudsmit deed de keten van 20 modezaken vorige week in de verkoop. De moederonderneming wil zich volledig concentreren op de markt voor flexibele arbeid.

Bik is verrast over de berichten vorige week dat Goudsmit mogelijk wordt overgenomen. “In het jaarverslag van Goudsmit stond toch al dat er een optie op aandelen is verstrekt aan het management”, zei de directeur gisteren. Dankzij de optie kan Bik zelf een belang nemen in The Society Shop. Bij een verzelfstandiging - een management buy-out - roepen directies meestal de hulp in van participatiemaatschappijen die het vereiste “durfkapitaal” op tafel leggen.

Goudsmit zei vorige week The Society Shop nog dit jaar te willen verkopen. Een verzelfstandiging van de winkelketen is volgens directeur R. van den Hoek niet de enige optie. “Een management buy-out is een van de opties”, aldus Van den Hoek gisteren. Volgens hem zijn er ook ondernemingen die in een overname zijn geïnteresseerd.

Hoewel The Society Shop in de eerste helft van dit jaar nog altijd rode cijfers schreef, ziet Bik de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben de verliezen genomen die in het bedrijf zaten. Enerzijds door oude voorraden op te ruimen, anderzijds door negen winkels te renoveren en zes vestigingen te verplaatsen.” De keten bracht het aantal werknemers terug van 97 tot 75.

Bik zwaait al twee jaar de scepter bij The Society Shop. Eerder werkte hij voor Zeeman en Hij. “Met The Society Shop gaat het nu goed”, aldus Bik. “We hebben de kosten met 30 procent gereduceerd en de verkoop van kleding is met 14 procent toegenomen.”