Rome voert eventueel alleen strijd met VS

ROME, 27 JULI. Italië denkt eraan om los van de Europese Unie met tegenmaatregelen tegen de Verenigde Staten te komen, zo heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Handel, Augusto Fantozzi, gisteren gezegd.

Rome overweegt een zwarte lijst met Amerikaanse bedrijven op te stellen als Italiaanse ondernemingen worden getroffen door de sancties die Washington in het vooruitzicht heeft gesteld.

Fantozzi onderstreepte dat Italië het standpunt van de Europese Unie deelt maar voegde hieraan toe dat zijn land ook zelf nationale maatregelen moet nemen. “Italiaanse bedrijven hebben niet de mogelijkheid om op te treden tegen burgers van vreemde mogendheden.”

Eerder deze week lieten de VS weten sancties te treffen tegen buitenlandse bedrijven die bij nieuwe investeringen 40 miljoen dollar of meer in de olie- en gasvelden in Libië of Iran steken.

De VS beschuldigen Libië en Iran ervan internationale terroristische acties te steunen. De nieuwe wet, die nog door de Amerikaanse president Bill Clinton moet worden ondertekend, heeft als doel te verhinderen dat deze landen kapitaal vergaren voor dergelijke acties.

De Italiaanse staatsoliemaatschappij Agip, onderdeel van het energieconcern ENI, heeft plannen voor de aanleg van een onderzeese gaspijpleidng tussen Sicilië en Libië. Dit Noord-Afrikaanse land is met 23 miljoen ton per jaar de grootste olieleverancier voor Italië. Uit Iran importeert het Zuid-Europese land jaarlijks 11 miljoen ton olie.

Libië en Iran nemen gezamenlijk ongeveer 20 procent van de totale productie van de elf leden tellende organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) voor hun rekening. Dit kartel pompt dagelijks 25 miljoen vaten van 159 liter naar boven.

De Europese Commissie verklaarde woensdag dat de maatregelen waaraan zij werkt naar aanleiding van de Amerikaanse Helms-Burtonwet, die is gericht tegen buitenlandse activiteiten op Cuba, makkelijk zijn uit te breiden, mochten Europese bedrijven last krijgen van soortgelijke wetten tegen Libië en Iran.

Italië was enkele weken geleden ook al het eerste land binnen de Europese Unie die fel van leer trok tegen de Helms-Burtonwet, die erop is gericht het management van buitenlandse bedrijven aan te pakken.