Prostituées boos over registratie

GRONINGEN, 27 JULI. Een groep van 32 prostituées uit Groningen heeft bij de Registratiekamer een klacht tegen de Groningse politie ingediend.

De politie zou in strijd met de privacywetgeving een bestand van prostituées bijhouden en gegevens doorspelen aan de belastingdienst en de sociale dienst. De Registratiekamer heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Volgens een woordvoerder van de Registratiekamer wordt los van deze klacht ook bekeken of de registratie van prostituées door de politiekorpsen van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem wel rechtmatig is.

De politie in Groningen houdt naar aanleiding van een onderzoek naar vrouwenhandel sinds begin dit jaar het bestand bij. Dit onderzoek is afgerond. “We hebben dit bestand om nieuwe vrouwenhandel te voorkomen. Je kunt het zien als een soort vervolgonderzoek”, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel prostituées in het bestand staan, wil ze wegens het onderzoek van de Registratiekamer niet zeggen. Individuele gegevens worden volgens haar alleen doorgespeeld als andere opsporingsdiensten, zoals de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), daarom vragen en er sprake is van een strafrechtelijk onderzoek. In dat geval is de politie hiertoe bevoegd.

Volgens de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven, die de klacht mede heeft ingediend, houdt de politie een bestand bij van alle Groningse prostituées. Secretaris A. van Dorst zegt dat het om honderden vrouwen gaat. “De politie zegt altijd dat ze dat doen met het oog op vrouwenhandel. Maar ik zie niet waarom je de gegevens nodig hebt van Marietje die in Groningen geboren en getogen is. Ze maken nota bene polaroids van de dames. Dat gaat toch wel erg ver.” De vereniging meent dat de Groningse belastingdienst dit jaar erg actief in de Groningse rosse buurt. De vrouwen merkten dat de fiscus over gegevens van de politie beschikt.

De politie van Groningen zal volgens de Registratiekamer met een goede verklaring voor het bijhouden van het bestand moeten komen. “Standaard registreren is verboden. Prostitutie is een legaal beroep. Je houdt ook niet van alle taxichauffeurs een bestand bij”, zegt de woordvoerder van de Registratiekamer. Zodra een politie-onderzoek is afgerond, moet het bestand volgens hem worden vernietigd.