Nieuw zeilsucces voor Matthijsse

ROTTERDAM, 27 JULI. Margriet Matthijsse blijft succesvol in het olympisch zeiltoernooi. De 19-jarige studente uit Maasdam won gisteren in Savannah de zevende race in de Europe-klasse. Haar belangrijkste rivale, wereldkampioene Kristine Roug uit Denemarken, eindigde als achtste. Het was de derde zege voor Matthijsse op het water van de Wassaw Sound.

In de achtste race won Roug en finishte Matthijsse als vierde. Het verschil in het tussenklassement bedraagt nu negen punten in het voordeel van de Deense. In de Europe-klasse staan nog drie wedstrijdraces op het programma. “Het goud blijft lonken”, sprak bondscoach Jeroen Pels na afloop.

Courtenay Becker-Dey, de nummer drie van het klassement, heeft een protest ingediend tegen de finish van Matthijsse. Volgens de Amerikaanse heeft Matthijsse in de vierde race bij het passeren van de denkbeeldige lijn een vlag geraakt. De jury wees het protest af na bestudering van de tv-beelden, waardoor Matthijsse in de race blijft voor een gouden medaille.

Behalve Matthijsse zette ook Roy Heiner een goede prestatie neer. De 35-jarige zeiler uit Koudekerk aan den Rijn eindigde in de zevende Finn-race op de eerste plaats. In de daaropvolgende achtste race kwam hij als elfde over de streep. Door zijn resultaten klom Heiner van de negende naar de derde plaats in het tussenklassement. Pels: “Roy heeft zijn kansen nu in eigen hand.”

In de Mistral-klasse eindigde Dorien de Vries in de zesde en de zevende race respectievelijk op de achtste en op de derde plaats. In het tussenklassement staat de surfster, vier jaar geleden in Barcelona winnares van het brons, op de elfde plaats. Martijn van Geemen kon opnieuw niet imponeren. Na een 29ste plaats volgde in de zevende race diskwalificatie voor de Mistral-zeiler.

De hoop van Serge Kats op een medaille is vervlogen. Gisteren eindigde hij in de Laser-klasse op de22ste plaats. In de laatste wedstrijd werd de Rotterdammer gediskwalificeerd. “Het is duidelijk zijn toernooi niet”, aldus Pels.