'Medisch dossier ten onrechte opgeëist'

AMSTERDAM, 27 JULI. De Amsterdamse politie heeft ten onrechte een medisch dossier bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam opgeëist. Dat stelde de directie van het ziekenhuis gisteren voor de rekestenkamer van de Amsterdamse rechtbank.

In april dit jaar eiste de rechter-commissaris, met een huiszoekingsbevel van de rechtbank, het dossier op van A. de Vilder-van Sluis. Met de medische gegevens hoopt de politie het onderzoek naar de dood van de vrouw, echtgenote van de Amsterdamse zakenman R. de Vilder jr., nieuw leven te kunnen inblazen.

De vrouw was eind maart tijdens een avondje uit onwel geworden en in coma geraakt. Zowel zij als haar echtgenoot zouden een “soort xtc-pil” hebben genomen, volgens de politie. De echtgenoot overkwam niets. Zijn vrouw stierf na enkele dagen te zijn verpleegd in het AMC.

Sectie op het lichaam kon eventuele vergiftiging van de vrouw niet aantonen - daarvoor was het al te lang geleden dat ze de pil had geslikt. De officier van justitie hoopte meer te weten te komen uit de bloedmonsters die het ziekenhuis direct bij binnenkomst van de vrouw had genomen. De Vilder wilde echter niet dat het medisch dossier van zijn vrouw aan de politie werd overgedragen, tenzij alle gegevens werden verwijderd die daarin van hem stonden.

De officier van justitie wilde zich geen enkele voorwaarde laten opleggen en vroeg het ziekenhuis om het dossier. De directie van het AMC beriep zich vervolgens op haar medische geheimhoudingsplicht. Inbreuk hierop is alleen geoorloofd in 'uitzonderlijke omstandigheden', zo heeft de Hoge Raad bepaald.

Namens het ziekenhuis voerde mr. E.W. van Slooten gisteren aan dat in dit geval geen sprake was van dergelijke omstandigheden. De officier van justitie meende van wel. Volgens hem kan het medisch dossier de laatste aanwijzing bieden in wat mogelijk een moordzaak is. Al voegde hij eraantoe dat het “onduidelijk is of er ooit een verdachte komt in deze zaak”.

Het dossier is inmiddels terug in het AMC, een kopie berust bij het openbaar ministerie, geschoond van de gegevens van De Vilder.

De rechtbank doet op 9 augustus uitspraak.