Litouwen krijgt compensatie

BONN, 27 JULI. Duitsland betaalt Litouwen twee miljoen mark compensatie voor de misdaden die de nazi's in het land hebben gepleegd tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, zo heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt.

Beide landen zijn overeengekomen dat het bedrag zal worden besteed aan een verpleeghuis, een bejaardentehuis en twee ziekenhuizen in de Baltische staat. Litouwen zegt dat het niet langer compensatie zal verlangen. Tijdens de onderhandelingen, die drie jaar hebben geduurd, eiste de Joodse gemeenschap in Litouwen dat Duitsland de overlevenden van de oorlog en hun nabestaanden individueel schadeloos zou stellen. Maar volgens de Duitse regering hebben de slachtoffers compensatie ontvangen met de schadebetalingen die Duitsland na de oorlog aan de Sovjet-Unie heeft gedaan. Volgens Litouwse joden zou pas vorig jaar aan nabestaanden een som van duizend mark per persoon zijn betaald door Moskou. De nazi's hebben meer dan negentig procent van de ruim 200.000 joden omgebracht die voor de oorlog in Litouwen woonden. (Reuter)