Jongste judoka kan de spanning niet aan

ATLANTA, 27 JULI. Nog maar net zeventien is Tamara Meijer, de jongste Nederlandse deelneemster op de Olympische Spelen. De judoka stond gisteren stijf van de spanning op de mat. De entourage van het mega-evenement verstikte haar. In de herkansingen in de klasse tot 48 kilogram verloor ze van de Française Sarah Nichilo.

De uitschakeling deed pijn. “Natuurlijk had ik niet verwacht een medaille te winnen, maar ik hoopte op een superdag. Zoals ik die vorig jaar had op de wereldkampioenschappen, waar ik de halve finale haalde en later als vijfde eindigde. Maar tijdens de warming-up met Jenny Gal voelde ik ineens een enorme spanning in mijn lijf. Ik zag het helemaal niet zitten. Maar zij heeft me erdoor heen gesleept.”

Lang hoeft Meijer niet te treuren om haar uitschakeling. In de eerste ronde won ze van Natalia Koeligina uit Kirgizië en daarna verloor ze van de Noord-Koreaanse Sun Kye, die verrassend de olympische titel veroverde.

De Alphense behoort tot een van de talentvolle judoka's van de nieuwe lichting. Want als een ding duidelijk is geworden op de Spelen is het de wisseling van de macht. Met de bronzen medaillewinnaars Mark Huizinga en Claudia Zwiers, beiden 22 jaar, als vaandeldragers manifesteerden vooral de jongeren zich.

Van de 'oude garde' deed alleen Jenny Gal het goed. Zij behaalde brons, een mooi afscheid. Hoewel ze daarover nog geen uitspraken durft te doen, lijken de Spelen het laatste evenement voor haar. Tien jaar lang maakte ze met haar zusje Jessica de dienst uit in het judo. Die tijd is voorbij. Jenny verhuist naar Italië, naar haar vriend en zet het judo voorlopig op een lager pitje. Jessica stort zich op haar maatschappelijke loopbaan. Het komende jaar gaat ze co-schappen lopen in het ziekenhuis en staat judo op de tweede plaats.

Het tijdperk van Angelique Seriese is voorbij. De zwaargewicht leed op de openingsdag van de Spelen de zwaarste nederlaag uit haar leven. Wie haar een beetje kent, weet dat ze de teleurstelling van de vroege uitschakeling nooit zal kunnen verwerken. Achter Seriese staat de veel jongere Monique van der Lee, die al in Barcelona aanwezig was, al jaren klaar haar rol over te nemen. (ANP)