Iliescu opnieuw verkiesbaar

BOEKAREST, 27 JULI. De Roemeense president Iliescu heeft gisteren aangekondigd dat hij beschikbaar is voor een derde termijn. Op 3 november zijn in Roemenië presidentsverkiezingen. Tijdens het congres van de regerende Partij van de Sociale Democratie (PDSR) zei Iliescu dat hij in zijn nieuwe ambtstermijn vooral wil strijden tegen de corruptie, die hij een “een sociale gesel” noemde.

Hij heeft in het kader van de strijd tegen de corruptie enkele dagen geleden zuiveringen in de top van zijn partij geëist. Tegenstanders van de president menen dat de kandidatuur van Iliescu illegaal is. Volgens de Roemeense grondwet mag de president slechts twee ambtstermijnen dienen. Dat heeft de president zelf op 25 december 1989, toen hij na de val de communistische dictator Ceausescu aan de macht kwam, per decreet bepaald. Iliescu zal het in november moeten opnemen tegen onder andere zijn vroegere premier, Petre Roman, en de voorzitter van de centrum-rechtse oppositiepartij Democratische Conventie van Roemenië, Emil Constantinescu. (Reuter)