Hulp nierpatiënten

DEN HAAG, 27 JULI. Vijftien nierdialysepatiënten op Curaçao die zijn gespoeld met vervuild water, krijgen hulp van de Nederlandse nierspecialist P. Stevens. Deze vertrekt volgende week met een verpleegkundige naar Curaçao om de patiënten een tegengif toe te dienen.

De patiënten hebben te veel alumunium in hun bloed. Aangenomen wordt dat het aluminium in cement zat dat bij bouwwerkzaamheden terecht is gekomen in het drinkwater dat wordt gebruikt voor het spoelen van bloed van nierpatiënten. Negen van hen zijn inmiddels overleden.

Stevens, medisch directeur van dialysecentrum Diatel in Amsterdam, zal de vijftien patiënten een tegengif toedienen. Dat wordt vervolgens met behulp van een kunstnier, die het bloed spoelt, binnen vijf uur weer uit het lichaam verwijderd. Als het goed is verdwijnt daarmee ook het aluminium. De behandeling wordt uitgevoerd door Stevens omdat op Curaçao de benodigde kennis ontbreekt. De Nierstichting betaalt de operatie.

Het dialysecentrum op Curaçao heeft inmiddels een waterzuiveringsinstallatie laten aanbrengen. Die was er niet omdat het drinkwater er erg schoon is. In Nederland en andere Westeuropese landen is altijd een filterinstallatie aanwezig. Stevens was betrokken bij de oprichting van het Curaçaose dialysecentrum in 1993: “De les die we hier uit kunnen leren is, dat hoe schoon het drinkwater ook is, het altijd eerst moet worden gefilterd om alle risico's uit te sluiten”. (ANP)