Heilige grond

In de discussie over de eventuele sloop van het Olympisch Stadion in Amsterdam beweren tegenstanders vaak dat nog nooit een olympisch stadion is afgebroken. Vreemd genoeg is dit argument nimmer vanuit België gecorrigeerd. Het stadion in Antwerpen waar in 1920 de olympiade werd gehouden, is nagenoeg verdwenen. Alleen de ligging van het veld en een plaquette herinneren nog aan de Spelen.

België kreeg in 1919 de Spelen toegewezen uit eerbetoon voor het geleden leed in de Eerste Wereldoorlog. De verliezers van die oorlog - Oostenrijk, Duitsland, Bulgarije, Hongarije en Turkije - mochten niet deelnemen.

Tijdens de openingsceremonie werd voor het eerst de olympische vlag gehesen. Het loslaten van vredesduiven en het afleggen van de olympische eed waren ook nieuw. Sommige kampioenen kregen de gouden medaille door Koning Albert I van België omgehangen. Tegenwoordig speelt voetbalclub Beerschot in het stadion.