Haringa op wraak belust tegen oude rivale op de baan

ROTTERDAM, 27 JULI. Ingrid Haringa krijgt de kans een oude rekening te vereffenen. De 32-jarige baanrenster sprint vandaag op de wielerpiste van Stone Mountain Park om de bronzen medaille tegen Annett Neumann.

Sinds de Olympische Spelen van 1992 spreekt Haringa nauwelijks met de Duitse. Vier jaar geleden, op op de wielerbaan van Val d'Hebron zorgden Haringa en Neumann in de halve finale van het sprinttoernooi voor een van de meest memorabele gebeurtenissen van Barcelona. Het tweetal had die avond vijf manches nodig om tot een beslissing te komen.

Twee valpartijen en een diskwalificatie van Haringa vormden de ingrediënten van een soapstory. De worstelpartij op de fiets, met enorm duw- en trekwerk van de Duitse, staat Haringa nog op het netvlies. “Stomme doos”, waren haar eerste woorden na de nederlaag in Spanje. De Nederlandse glimlachte pas weer, toen ze na haar bronzen medaille Neumann de finale zag verliezen van de Estse Salumae.

In Atlanta krijgt Haringa haar revanche. Tot haar eigen verbazing, want dat ze zover in het sprinttoernooi zou doordringen, hield ze vooraf niet voor mogelijk. De sprint was een bijnummer om al vast wedstrijdritme op te doen voor de puntenkoers. Na de zege op tweevoudig olympisch kampioene Salumae volgde vrijdag in de kwartfinale de Canadese Tanya Dubnicoff.

Het waren drie totaal verschillende ritten tegen Dubnicoff. In de eerste verraste de Canadese haar tegenstandster. In de tweede dook Haringa van boven naar beneden om tot haar schrik te merken, dat Dubnicoff zich ook plotseling naar de onderste lijn stortte. Haringa verloor de rit, maar liet protest aantekenen. Met succes. De Canadese ploeg ging in hoger beroep, de renster bleef stug op het middenterrein rondrijden en weigerde voor de derde race naar de startlijn te komen. “Dat moet je Haringa niet flikken. Die derde rit was goed voor me”, zei ze. Met veel adrenaline in het bloed stapte ze de baan op om eenvoudig te winnen.

Nog geen half uur later was Michelle Ferris wel duidelijk te sterk voor Haringa. De twee ritten tegen de Nederlandse won de Australische met overmacht.

De Nederlandse achtervolgingsploeg bestaande uit Robert Slippens, Richard Rozendaal, Peter Schep en Jarich Bakker eindigde gisteren bij de olympische kwalificatie op de twaalfde plaats. De eerste acht landenploegen plaatsten zich voor naar de kwartfinale. Bondscoach Peter Nieuwenhuis was niettemin tevreden met de prestatie van zijn jonge formatie, van wie Schep pas zijn vijfde ploegenachtervolging reed.

Met 4.16,175 bleef de formatie niet ver verwijderd van de achtste plaats. Na 3 kilometer moest Schep afhaken. “Deze ploeg heeft mogelijkheden”, vond Nieuwenhuis. “Met hun mogelijkheden op dit moment is dit het maximaal haalbare. Maar er zit zeker toekomst in.”

Rusland won de achtervolging in een nieuw olympisch record van 4.08,785 seconden. Het oude record van vier jaar geleden stond met 4.08,791 op naam van Duitsland. In de halve finale ontmoet Rusland vandaag Australië. De andere halve eindstrijd gaat tussen Frankrijk en Italië.