Getuige zag Tadic moslim mishandelen met blusapparaat

DEN HAAG, 27 JULI. In het proces tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië, heeft een getuige gisteren verklaard te hebben gezien hoe Tadic een gevangene mishandelde met een brandblusapparaat.

Elvir Grozdanic (22) zat in 1992 in het kamp Omarska in Noord-Oost Bosnië. Grozdanic vertelde gisteren hoe sommige moslim-gevangenen daar zo hevig werden geslagen dat ze niet meer konden lopen. Een van de afgetuigde gedetineerden werd in een kruiwagen weggebracht. Grozdanic vertelde dat Tadic de kruiwagen naderde en de slang van een brandblusapparaat in de mond van de moslim stopte. Volgens de aanklacht zou Tadic de inhoud van het brandblusapparaat in de mond van het slachtoffer hebben gespoten, maar de aanklager stelde de getuige daar geen vragen over.

Grozdanic vertelde dat hij bij een andere gelegenheid geschreeuw hoorde komen uit een ruimte met wasgelegenheden. Toen hij na enige tijd daar ging kijken, zag hij twee lijken liggen. Op de gang kwam Grozdanic daarna Tadic tegen met een bebloede staaf.

Grozdanic vertelde ook hoe op het buitenterrein van het kamp enkele gedetineerden werden gedwongen te lopen als varkens, te knorren en gras te eten.

De getuige vertelde tevens hoe hijzelf door een groep Bosnische Serviërs werd mishandeld. Hij kreeg een mes in zijn mond en een pistool in zijn oor. Daarna werd hij met een kabel om zijn nek opgehangen en minutenlang geslagen. Een van de Bosnische Serviërs drukte sigaretten uit op zijn rug. “Mijn vrouw was toen zwanger. Ik dacht dat ik zou doodgaan en mijn kind nooit zou zien”, verklaarde Grozdanic en barstte in tranen uit. Hij liet daarop het litteken zien van een kruis dat een (christelijke) Serviër in zijn schouder had gesneden. De moslim Grozdanic zei het verschrikkelijk te vinden dat hij met dit symbool op zijn arm moet rondlopen.

Tijdens het kruisverhoor ontdekte Sylvia Bertodano, een van Tadic' advocaten, tegenstrijdigheden tussen Grozdanic' getuigenis in Den Haag en eerdere verhoren in Duitsland. In het Duitse proces-verbaal staat dat Grozdanic refereerde aan een Duitse documentaire over Omarska, terwijl hij in Den Haag zei die film nooit te hebben gezien. Grozdanic gaf de slechte tolk van de Duitse justitie daarvan de schuld. Het is onderdeel van de strategie van de verdediging aan te tonen dat getuigen Tadic niet zelf in Omarska hebben gezien, maar allerlei verhalen hebben opgepikt van medegevangenen.

Het proces-Tadic in Den Haag is geschorst tot dinsdag. De 40-jarige Tadic is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. (ANP, AP)