Feestnummer Daly golft als amateur

HILVERSUM, 26 JULI. Zonder een woord te zeggen beende John Daly van het clubhuis naar de parkeerplaats. Hij wilde snel een auto, naar het hotel, naar Schiphol, terug naar Amerika. De publiekstrekker van het Dutch Open golftoernooi in Hilversum speelde gisteren een beschamend slechte ronde van 89. Dat is achttien boven het baangemiddelde.

Daly is een superster, winnaar van twee majors. Maar hij speelde gisteren als een gemiddelde Nederlandse amateur. Zijn score was dubbel zo slecht als de op één na slechtste score in het toernooi. Hij speelde als Ajax dat zich met 7-0 laat wegtikken door een amateurclub.

Daly kwam niet zonder slag of stoot weg van het clubhuis. Temidden van een horde fotografen snelde ook makelaar Harry Mens achter hem aan. Mens zocht niet alleen Daly, hij zocht ook camera's. Op de parkeerplaats sloeg Mens een arm om de schouder van de wat boerse Amerikaan. Hij tikte hem bemoedigend op zijn hoofd en lachte: “Volgend jaar beter, mijn vriend.”

Mens heeft, als een soort subsponsor van het toernooi, hoogstpersoonlijk de komst van Daly naar Nederland betaald. Voor 150.000 gulden wilde de winnaar van de US PGA 1991 en de Britse Open van 1995 deze week wel een glaasje prik drinken met de gasten van zijn sponsor. Maar het finaleweekeinde zal Mens het zonder zijn feestnummer moeten stellen. Hij heeft wel een mooi verhaal. “Prachtig toch”, zei Mens na afloop. “Ik heb in ieder geval mijn publiciteit, ik heb meer pubbliciteit dan het hele toernooi bij elkaar. En we maken er nog wel wat positiefs van.”

Daly, een 30-jarige Amerikaan uit Tennesee, is eind 1994 na herhaald wangedrag voor een paar maanden geschorst door de Amerikaanse Tour-organisatie. Hij werd verplicht af te kicken van een alcoholverslaving. Hij schijnt al weer een tijdje droog te staan, maar zijn ronde van gisteren gaf ruimte voor speculaties over een vrolijke nacht in Amsterdam. Het kunnen ook de “midjaarlijks hoofdpijnen” zijn geweest waaraan hij volgens zijn biografie lijdt sinds zijn afkickkuur.

Daly gaf zelf geen verklaring. Later op de dag stuurde zijn manager een fax. “John is teleurgesteld. Hij heeft vandaag alles gegeven, maar het was niet genoeg. Hij hoopt in de toekomst nog eens te kunnen spelen voor de galante en trouwe fans in Nederland die hij tot zijn favorieten rekent.”

Rolf Muntz, Nederlands meest ervaren speler, noemde het gedrag van Daly “slecht voor de sport, slecht voor de Dutch Open en slecht voor de Europese Tour”. Muntz maakte het voorbehoud dat wellicht iets ernstigs gebeurd zou zijn in de privésfeer waardoor Daly slecht speelde. Als er geen verzachtende omstandigheden zijn, was het optreden van Daly beschamend. “Je moet je afvragen waarom hij naar Nederland komt, met welke attitude”, zei Muntz. “Hij komt de week na de Britse Open, waar hij goed heeft gespeeld. Hij komt, denk ik, alleen voor het geld. Als hij zichzelf belachelijk wil maken, moet hij dat zelf weten. Maar maak dan een ronde van tachtig.”

Daly, die vorig jaar dankzij een 66 op de tweede dag wel in het toernooi bleef, sloeg zijn ballen gisteren net zo makkelijk links als rechts buiten de baan tussen de bomen. Op de vierde hole maakte hij het wel bijzonder bont. Tot twee keer toe sloeg hij met zijn ijzer-0 de bal out-of-bounds en kon hij opnieuw beginnen. Hij maakte een quadrupple bogey. Gisteren speelde hij zijn ronde achttien boven par, de gemiddelde handicap van een Nederlandse clubspeler die regelmatig een ronde loopt. Met zijn plus-vier van donderdag werd Daly's totaal plus-22.

Twee Nederlandse professionals haalden wel de cut, die lag bij een score van één onder par. Zij schaarden zich daarmee bij de beste 65 spelers en kwalificeerden zich voor de rondes van vandaag en morgen. Joost Steenkamer speelde voor het eerst dit seizoen solide en maakte zowel donderdag als gisteren een ronde van 69. Hij staat halverwege het toernooi op min vier. Muntz redde zijn weekeinde pas op de laatste hole. Met een birdie op de achttiende hole - een putt van 2,5 meter - kwam hij uit op min-1.

Van de vijf Nederlandse top-amateurs kregen scoorde alleen de 21-jarige Maarten Lafeber onder het baangemiddelde. Hij kwam uit op min-2. Debutant Maarten van den Berg (20), die in Ohio studeert en volgens de Amerikaanse vakpers 'scary good' is, bevestigde gisteren zijn talent met een ronde van 69. Maar hij kon zijn matige start van donderdag (vier boven) niet goed maken.

    • Remmelt Otten