Fabriek Neurenberg sluit; Sanering Philips eerst in Duitsland

ROTTERDAM, 27 JULI. Philips sluit zijn fabriek voor video-recorders in Neurenberg. De Duitse fabriek is het eerste slachtoffer van de donderdag aangekondigde sanering in de consumentenelectronica. Bij de IR3 video-fabriek in Neurenberg gaan alle 580 arbeidsplaatsen verloren.

Gisteren werd het personeel van de Duitse fabriek door de directie ingelicht. Daarbij werd uitgelegd dat de produktie van de Duitse vestiging wordt verplaatst naar Philips-fabrieken in Oostenrijk en Hongarije. Ondanks eerdere reorganisaties draaide de fabriek in Neurenberg al sinds 1992 met verlies. Philips heeft een meerderheidsbelang van 60 procent in IR3, een joint-venture met Grundig.

Het elektronicaconcern uit Eindhoven maakte afgelopen donderdag bekend dat bij een ingrijpende reorganisatie van de divisie Sound & Vision 6000 van de 40.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Een aanzienlijk deel van de produktie wordt verplaatst naar lage-lonenlanden, voor zover dat al niet is gebeurd.

De hardste klappen vallen in Europa, waar de divisie 20.000 werknemers heeft. Het elektronicaconcern wil zelf niet aangeven bij welke vestigingen wordt gesneden. “Wij zullen dat van geval tot geval bekendmaken”, verklaarde een woordvoerder van Philips gisteren in een toelichting. De vakbonden verwachten dat in Nederland 200 tot 250 van de 1.200 arbeidsplaatsen bij Sound & Vision verloren gaan.

Donkere wolken pakken zich ook samen boven het personeel in België, waar circa 7.200 werknemers in de gevarenzone zitten.

Naast 3.500 werknemers op commerciële afdelingen, heeft de betrokken divisie ook 3.700 mensen in dienst bij produktievestigingen. De Belgische werknemers tasten nog in het duister over de gevolgen van de sanering bij Sound & Vision.

Eerder dit jaar kwam het tot protestacties bij de Philips-fabriek in Brugge, waar ruim 300 van de 1.300 arbeiders ontslag boven het hoofd hing. De demonstranten vreesden in mei al dat Philips van plan was de vestiging helemaal te sluiten. De onderneming maakt in Brugge duurdere televisietoestellen, met name breedbeeld-tv's.

Naast Duitsland en België zullen ook Philips-vestigingen in Oostenrijk en Frankrijk rekening moeten houden met slecht nieuws, zo vreest de vakbond De Unie. Bij de Franse vestiging in Dreux in Normandië maakt Philips gewone televisies.

Het aandeel Philips werd gisteren op de Amsterdamse affectenbeurs tachtig cent (1,6 procent) goedkoper op 50,50 gulden bij een omzet van 1,6 miljoen stuks (dubbelgeteld). Nogal wat analisten twijfelen aan de hardheid van de verwachting bij Philips dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal zal verbeteren.

Donderdag deed het aandeel nog zijn voordeel met de mededeling dat het 6.000 banen zou schrappen bij Sound & Vision.