EC tekent definitief vonnis tax free shops

BRUSSEL, 27 JULI. De Europese Commissie heeft gisteren 'het doodvonnis getekend' voor de winkels met belastingvrije artikelen op ferries en luchthavens, door een rapport te aanvaarden dat scherpe beperkingen voorstelt.

De directies van de Europese luchthavens zeggen dat daarmee een vitale bron van inkomsten wegvalt. Consumentenorganisaties daarentegen stellen dat de meeste van deze winkels slechts de schijn ophouden goedkoop te zijn.

De commissie heeft de lidstaten voorgesteld uiterlijk in 1999 een eind te maken aan het fenomeen van de 'tax free shops', zo melden bronnen in Brussel. De maatregel treft alleen reizigers die binnen de Europese Unie reizen. Zij die de unie verlaten of van buiten de vijftien lidstaten binnen komen kunnen nog wel met hun boardingcard terecht in deze winkels. Reizigers binnen de Unie zijn echter wel goed voor driekwart van de omzet van de winkels, die met elkaar naar schatting jaarlijks 5,6 miljard verdienen. Volgens het rapport wordt bij de kassa van de belastingvrije winkel nauwelijks gecontroleerd of de klant met zijn aankopen binnen de grenzen van de douane-bepalingen blijft. Die regels zeggen bijvoorbeeld dat mensen die binnen de EU reizen niet meer dan 90 ECU mogen besteden aan belastingvrije goederen. Wie de EU verlaat of binnenkomt mag voor 175 ECU aan belastingvrije spullen bij zich hebben. De verkoop van belastingvrije tabaksartikelen, wijn en gedistelleerd op vliegvelden en aan boord van veerschepen zou volgens de Commissie in '93 al beëindigd moeten zijn bij de eenwording van de gemeenschap, maar de regeringen hebben toen gekozen voor een overgangstermijn van zes jaar, tot 30 juni 1999. De EC wil nu echter geen uitstel van executie meer.