DRIE KEER

Dat een film- of popster wordt gearresteerd is niets bijzonders. Maar drie arrestaties in één maand is een prestatie van de Amerikaanse acteur Robert Downey jr (31) die niet gauw zal worden overtroffen. Op 23 juni werd Downey jr, die onlangs in Nederland was te zien in de film Richard III, aangehouden in Los Angeles, toen hij dronken achter het stuur zat.

In zijn auto vond de politie crack, heroïne, cocaïne en een vuurwapen, een 0.357 Magnum om precies te zijn.

Op dinsdag 16 juli werd hij voor de tweede keer gearresteerd, nadat hij had ingebroken in het huis van de familie Curtis in Malibu, vier blokken verwijderd van zijn eigen woning, en daar in slaap was gevallen. “Er ligt een vreemde man in het bed van mijn kind”, zo alarmeerde de bewoonster van het huis de politie. “Hij lijkt bewusteloos. We schudden wat aan hem, en dan kreunde hij wat en leek hij te praten, maar dan viel hij toch weer in slaap.” Downey werd door de politie opgesloten in de gevangenis en woensdag 17 juli weer vrijgelaten.

Zaterdag 20 juli werd de acteur, die in de film Less Than Zero een cocaïneverslaafde speelde en voor zijn rol als Chaplin in de gelijknamige film in 1992 een Oscar-nominatie ontving, voor de derde keer gearresteerd. 's Ochtends had hij het Exodus Recovery Center verlaten. Hiermee schond hij de voorwaarde van zijn vrijlating op borgtocht van 250.000 dollar, die bepaalde dat hij verplicht moest afkicken. Toen hij 's middags terugkeerde in het afkickcentrum, werd hij door de politie opgehaald en in de gevangenis gestopt.