Deense firma vertrekt niet uit Birma

Het Deense handelshuis East Asiatic Company (EAC) trekt zich niet terug uit Birma, zoals het Deense Birma-comité eist. EAC verliest zijn geloofwaardigheid als het om politieke redenen in of uit een bepaald land in de regio stapt, zo liet topman Michael Fiorini het comité gisteren weten.

Het Deense bedrijf, sinds 1930 actief in Birma, heeft vijftig medewerkers in het land. EAC vertegenwoordigt onder andere de Deense speelgoedfabrikant Lego en het populaire sigarettenmerk Marlboro. Het importeert ook hout uit Birma.

De Deense bierbrouwer Carlsberg zwichtte ruim twee weken geleden wel voor de actievoerders, terwijl de levensverzekeraar KP al zijn aandelen Total verkocht. Het Franse olieconcern is betrokken bij de aanleg van een gaspijpleiding in Birma, samen met een Birmaans staatsbedrijf. Er dreigt een Total-boycot door Europese actiegroepen.

De deels Deense luchtvaartmaatschappij SAS reageerde echter onlangs koel op een verzoek van het comité om geen Total-brandstof meer te kopen. SAS komt op de zwarte lijst van actievoerders te staan als het volhoudt.