Crisis in Zandvoort

ZANDVOORT, 27 JULI. De gemeenteraadsfractie van de VVD in Zandvoort wil dat de partij zich terugtrekt uit het college van burgemeester en wethouders. Dit schrijft de VVD-fractievoorzitter in de Zandvoortse raad, F. van Caspel, in een brief aan de raad. Het college functioneert niet goed, schrijft hij, en VVD-wethouder H. de Jong zou moeten aftreden.

Het is de vierde keer sinds de coalitie van VVD, CDA en Gemeente Belangen Zandvoort (GBZ) in 1994 tot stand kwam dat Van Caspel een motie van wantrouwen tegen het college indient. Tot nu toe bleef de coalitie overeind. Omdat veel raadsleden met vakantie zijn, is niet duidelijk of de motie een kans maakt.

De voorzitter van het bestuur van de Zandvoortse VVD-afdeling, R. van Liemt, keurt de motie van zijn partijgenoot Van Caspel af en zegt dat hij “nu te ver is gegaan.” Het lokale partijbestuur zal binnen een maand een ledenvergadering houden om te praten over de problemen in de fractie, aldus van Liemt. Hij sluit niet uit dat de leden Van Caspel uit de partij zullen zetten.

Van Caspel schrijft dat CDA-wethouder G. Versteege “in belangrijke mate” verantwoordelijk is voor de problemen bij het dagelijks bestuur. Maar volgens P. Keur, fractievoorzitter van de GBZ, geeft Van Caspel telkens een andere wethouder de schuld voor het “zogenaamde slechte functioneren”. Keur vindt dat het college prima functioneert.