Zwemster Vlieghuis wint opnieuw brons

ROTTERDAM, 26 JULI. Zwemster Kirsten Vlieghuis heeft afgelopen nacht de vijfde bronzen medaille gewonnen voor Nederland op de Olympische Spelen. Na haar derde plaats op de 400 meter vrije slag behaalde zij haar tweede succes op de 800 meter vrije slag.

Vlieghuis zei na afloop: “Ik dacht vooraf niet eens zozeer aan een medaille, maar wel aan een aanzienlijke verbetering van mijn persoonlijk record. Pas toen ik naar het scorebord keek, zag ik dat ik als derde had aangetikt.” Marcel Wouda eindigde in de finale van de 400 meter wisselslag als vierde. De vrouwen-estafetteploeg werd zesde op de 4x200 meter vrije slag.

In het olympisch hockeytoernooi bleven de Nederlandse vrouwen in de race voor een medaille. In het duel tegen Duitsland maakte Mijntje Donners zeven minuten voor tijd uit een strafbal de winnende treffer: 4-3. “We wisten allemaal dat we vandaag niet mochten verliezen”, zei bondscoach Tom van 't Hek na afloop. “Het was erop of eronder.”

Ook de hockeymannen wonnen. Australië werd met 3-2 verslagen. De Nederlandse ploeg was voor het eerst zeer strijdlustig. Doelman Ronald Jansen: “We hebben elkaar de afgelopen dagen wakker geschud. Waar zijn we mee bezig, jongens? Dit zijn wel de Olympische Spelen!” Door de zege gaat Nederland alleen aan de leiding in groep B.

De mannen-volleybalploeg verloor kansloos met 3-0 van aartsrivaal Italië. Ondanks de nederlaag houdt Nederland kans op een plaats in de kwartfinales.