Zakenman vermoord in Spanje

MADRID, 26 JULI. Vanochtend vroeg is een Baskische bouwondernemer nabij zijn woning in Ordizia in Noord-Spanje doodgeschoten. Naar wordt aangenomen is de aanslag het werk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De ondernemer stond er om bekend dat hij heeft geweigerd om te voldoen aan de eis van de ETA om een afpersingssom te betalen. Het dergelijke afgeperste sommen financiert de ETA haar terreurcampagne.

De aanslag volgt op intensieve speuracties en arrestaties van ETA-leden door de Spaanse en Franse politie. Volgens de Spaanse autoriteiten is met de arrestatie afgelopen woensdag van drie ETA-terroristen een aanslag verijdeld op de Galicische regio-president Manuel Fraga. In de aangetroffen documenten werden eveneens twee ministers uit het Spaanse kabinet genoemd als potentieel doelwit van een aanslag. Afgelopen nacht werd een omvangrijk arsenaal van wapens en explosieven gevonden in de Galicische havenplaats La Coruña. Daarbij bevond zich onder andere 250 kilo amonal, de springstof die door de ETA wordt gebruikt in autobommen.

Nadat de Franse politie eerder deze week zeven arrestaties verrichte, van onder anderen de “nummer drie” van de ETA-top, kondigde de Franse minister van binnenlandse zaken Jean-Louis Debré gistermiddag nieuwe acties tegen de ETA aan.

Deze zouden de “komende dagen en weken” moeten plaatsvinden. Debré overlegde gisteren in Parijs met zijn Spaanse ambtgenoot Mayor Oreja over intesievere samenwerking op het gebied van terreurbestrijding.

Overeengekomen werd dat de Franse regering haar inspanningen ter bestrijding van de ETA zal vergroten, terwijl Spanje meer aandacht zal besteden aan het opsporen van islamitische terreurgroepen. Volgens Mayor Oreja is de samenwerking tussen beiden landen op deze terreinen zeer nauw geworden.