Wie wil er een blauwe aardbeienshake?

Technologie Museum NINT, Tolstraat 129, Amsterdam. T/m 1 sept. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Wie graag naar fris grijpt en interesse heeft in up met kleur, of een andere smaak cola, moet deze zomer naar het NINT gaan, het Technologie Museum in Amsterdam. Daar leert Sigrid je in het friscafé, tegenover de hologrammen, hoe je priklimonade maakt van stoffen die je bij de betere drogist kunt krijgen. Het resultaat: verkwikkende vruchtenlimonadegazeuse die tintelt op je tong.

Iedere 'dorstvijand' begint met een glas water. Daarin doe je een half lepeltje citroenzuur. Hoe zuur dat is - geleerden spreken van de pH-waarde - kun je proeven, maar ook zelf meten door in de vloeistof een teststrookje te dopen en de twee kleuren die dat geeft te vergelijken met de combinaties op een kleurenschijf. Schoon water heeft een pH van 7, jouw fris-in-wording ongeveer 3.

Om de zure smaak weg te werken gooien we er suiker bij. Niet één schep, of twee of drie, maar minstens vier per glas: anders is het niet te drinken. Weet je direct dat light frisdrank, waarin zo goed als geen suiker zit, heel wat uitmaakt voor de lijn.

Dan de kleur. Een paar druppels, die je toevoegt met een pipetje zoals in het flesje neusdruppels thuis, doen wonderen. Niet morsen, want je krijgt het spul er nooit meer uit. Die druppels smaken trouwens nergens naar. Of kleur de smaak beïnvloedt, kun je eenvoudig uitproberen met een proefje. Schenk twee glazen up in, geef er één een kleurtje en vraag een vrijwilliger naar het verschil. Geheid dat hij een duidelijke voorkeur uitspreekt, compleet met omstandige toelichting.

Ook de smaak van frisdrank komt uit een flesje. Er zijn een hele hoop varianten: appel, kersen, peer, aardbeien, banaan, meloen, enzovoort. Smaakdruppels hebben weer geen kleur. De vloeistof die in de snackbar in de milkshake gaat, is smaakstof en kleurstof ineen. Een helblauwe aardbeienshake, of vuurrode banaan, is, mocht er behoefte aan bestaan, voor de fabrikant een koud kunstje.

Tot slot de prik. De bubbels - vroeger had je de frisdrank bubble up - zijn te vergelijken met de luchtbelletjes die door bakpoeder in de cake ontstaan. Je maakt ze door een half schepje wijnsteenzuur en een half schepje zuiveringszout aan je drank toe te voegen. Oppassen met roeren, het kan flink bruisen. Je zelfgemaakte glas frisdrank is nu klaar, wie weet smaakt het naar meer. Proost!

    • Dirk van Delft