Vrouwenploeg grijpt laatste medaillekans

ATLANTA, 26 JULI. Ze vond dat het wel eens tijd was. Mijntje Donners maakte haar eerste twee olympische doelpunten en werd daarmee matchwinnaar tegen Duitsland. De 4-3 betekende de eerste zege van de hockeysters in Atlanta. De ploeg van Tom van 't Hek heeft nu vier punten en deelt daarmee de derde plaats met drie andere ploegen, te weten Argentinië, Duitsland en Groot-Brittannië.

Australië (zeven) en Zuid-Korea (vijf) zijn eerste en tweede. De Verenigde Staten staan na de nederlaag tegen Argentinië met drie punten op een teleurstellende zevende plaats.

Nederland greep de laatste kans op een medaille. De ploeg speelde goed tegen Duitsland. Zeven minuten voor tijd stond het 3-3. Toen kreeg Nederland een strafbal omdat Steenberghe onreglementair werd gestopt. Van 't Hek wees Donners aan voor de mogelijk beslissende push. De Brabantse hield haar zenuwen in bedwang en scoorde hoog in de hoek. “O jeetje, dacht ik. Ik sta hier voor het eerst op de Olympische Spelen en ik mag niet missen. Ik pepte mezelf. Gewoon doen, Mijntje. Staan, bal neerleggen en schieten.” Ze had eerder op fraaie wijze al het derde Nederlandse doelpunt gemaakt.

Bij de stand 3-3 en nog 8,28 minuut op de klok werd de wedstrijd gestaakt omdat het veld door de enorme regenval onder water stond. Van 't Hek zei tijdens het oponthoud bijna niets in de kleedkamer. “We wisten allemaal dat we vandaag niet konden verliezen. Iedereen vocht voor wat-ie waard was. Alles of niets. Erop of eronder.”